Helmplicht voor speed pedelecs

Helmplicht voor speed pedelecs

Op de snelle e-bike, de speed pedelec, is per 1 juli 2017 het dragen van een helm verplicht.

Fietshelm op high speed e-bike
Op de ‘gewone’ e-bike kan nog steeds gewoon de wind door de haren. Maar op de snelle e-bike – de speed pedelec – is dit per 1 juli 2017 anders. Vanaf dan is daarop het dragen van een bijpassende helm verplicht.

E-bike tot 45 kilometer per uur
Deze snelle tweewielers halen met hun elektrische trapondersteuning een snelheid van maximaal 45 kilometer per uur. Bij een gewone e-bike is dit maar 25 kilometer per uur. Daarom wordt de speed pedelec al sinds begin 2017 in de wetgeving gezien als bromfiets, en niet langer als een snorfiets.

Gele kentekenplaat
Iedereen die een nieuwe speed pedelec koopt, krijgt sinds 1 januari 2017 de gele bromfietskentekenplaat. Had u daarvóór al een speed pedelec met blauwe snorfietskentekenplaat? Dan wisselt, voor zover nog niet gebeurd, de RDW vóór 1 juli het blauwe voor het gele kenteken om. Over de verplichte gang van zaken ontvangt u, als het goed is, van de RDW bericht.

Speed pedelec staat nu gelijk aan een bromfiets
Vanaf 1 juli 2017 wordt dus elke high speed e-bike, ofwel speed pedelec, gezien als een bromfiets. Dit is een Europese regel en betekent een aantal dingen. Eén van de veranderingen is dat u een passende helm moet dragen, zoals de ABUS Pedelec+. We komen hier even verderop op terug.

Zelfde verkeersregels als op de brommer
Verder gelden alle regels en verkeersregels voor de bromfiets. Naast het gele bromfietskentekenplaat, mag u met een speed pedelec alleen de weg op in bezit van bromfietsrijbewijs AM. U mag 45 kilometer per uur rijden op de rijbaan, 40 kilometer per uur op het (brom)fietspad buiten de bebouwde kom en 30 kilometer per uur op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom.

Nieuwe verplichtingen in 2017
Ook moet u minimaal 16 jaar zijn, altijd het kentekenbewijs bij u dragen, het gele bromfietskentekenplaat achterop uw speed pedelec bevestigen, een WA-verzekering hebben voor de speed pedelec en u mag niet rijden op een pad dat alleen bestemd is voor fietsen.

Geschikte fietshelm voor de speed pedelec
Recentelijk is door fabrikanten gewerkt aan een fietshelm die voldoet aan alle nieuwe eisen voor op de e-speed bike. Zo moet de nieuwe helm extra bescherming bieden bij het achterhoofd en de slapen. Ook vereist een speed pedelec helm andere eigenschappen dan een bromfietshelm. Denk aan de ventilatie, onmisbaar bij hogere inspanning en zeker bij warm weer.Helm met norm NTA 8776 speciaal voor high speed e-bike
De helm moet ook voldoen aan de nieuwe norm NTA 8776 speciaal voor speed pedelecs. Na zorgvuldig testen heeft het gerenommeerde Duitse ABUS hiervoor de fietshelm Pedelec+ ontwikkeld. Behalve zeer veilig en sterk heeft deze opvallende andere eigenschappen. De fietshelm Pedelec+ van ABUS is op Fietsparadijs.com te verkrijgen in meerdere maten en kleuren.

Nieuwe regels vanwege hoge aantal e-bike gewonden
De nieuwe regels zijn er overigens niet voor niets. Zo meldt NU.nl op basis van onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) dat mensen met een e-bike vaker ernstig gewond raken bij een fietsongeval dan verkeersdeelnemers op een gewone fiets. Het gaat daarbij om onder andere twee keer zo vaak meervoudige verwondingen, en veelvuldig ernstig schedelletsel.

Speciale fietshelm óók raadzaam voor alle overige e-bikers
Het artikel vermeldt ook dat bijna de helft van de e-bikers bij een ongeluk ernstig schedel-hersenletsel oploopt en dat een helm dat risico aanzienlijk kan verminderen. De onderzoekers van het UMCG pleiten voor preventieve maatregelen zoals het nemen van rijlessen en het dragen van een fietshelm. Dit laatste is per 1 juli 2017 dus verplicht voor op high speed e-bikes met een maximale snelheid van 45 kilometer per uur, maar is zeker ook raadzaam op alle overige e-bikes, die nog verreweg het grootste deel vormen van alle in Nederland rondrijdende elektrische fietsen.