Het KLICKfix bevestigingssysteem

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in KLICKfix
Het KLICKfix bevestigingssysteem

Lees alles over de werking, het gebruik en de toepassingen van KLICKfix.

KLICKfix is inmiddels uitgegroeid tot een veelgebruikt bevestigingssysteem voor op de fiets. Maar hoe werkt het systeem nou eigenlijk? Welke soorten zijn er? En voor welke fietsaccessoires is KLICKfix geschikt? In deze blog geven we antwoord op deze vragen.

 

KLICKfix: wat is het?
KLICKfix is een bevestigingssysteem dat wordt gebruikt voor het veilig en snel bevestigen van allerlei fietsaccessoires. Het systeem werd in 1989 ontwikkeld door het Duitse Rixen & Kaul en is inmiddels uitgegroeid tot een zeer bekende naam in de fietswereld. Meer en meer merken kiezen bij de ontwikkeling van hun fietsproducten voor het KLICKfix-systeem. KLICKfix wordt zowel bij fietsaccessoires voorop als achterop de fiets gebruikt.

 

KLICKfix Stuurhouder CC-100                                          ABUS Pakaftas Basica ST5500KF KLICKfix 13L      

KLICKfix: hoe werkt het?
De meeste accessoires voor voorop de fiets die bevestigd worden met het KLICKfix-systeem zijn voorzien van een soort adapterplaatje. Hiermee klikt u het accessoire in een zogenaamde KLICKfix-houder. Deze houder is los te verkrijgen en wordt aan de stuurpen gemonteerd. Het accessoire is vervolgens gemakkelijk in de houder vast- en los te klikken. Er zijn ook enkele accessoires die op deze manier aan de zadelpen te bevestigen zijn. De meeste producten voor achterop de fiets, zoals dubbele en enkele fietstassen, zijn door middel van speciale KLICKfix-haken aan de bagagedrager te hangen. In dat geval is er geen losse houder nodig.

                                                                

KLICKfix: welke toepassingen zijn er?
Zoals hierboven al werd aangestipt is er grofweg onderscheid te maken tussen producten die in een losse KLICKfix-houder geklikt moeten worden en producten die direct aan de fiets vast te klikken zijn. De eerste variant wordt gebruikt voor stuurtassen, fietsmanden, telefoonhouders, routekaarthouders, slothouders en de houder voor de GoPro. De KLICKfix-haken vindt u terug op een aantal enkele fietstassen en dubbele fietstassen.

 

Basil Stuurtas Bohème City bag Charcoal 8L                              Basil Stuurtas Bohème City bag Charcoal 8L                                            

KLICKfix: welke merken gebruiken het?
Er zijn verschillende merken die gebruik maken van het KLICKfix-systeem. Op Fietsparadijs.com zijn dit ABUS, AGU, Basil en Cordo. KLICKfix-accessoires zijn doorgaans te gebruiken op allerlei soorten fietsen, dus ook op elektrische fietsen. Lees voor bevestiging op e-bikes wel altijd even goed de productomschrijving van het product dat u op het oog heeft. Het kan zijn dat er een ander of aanvullend accessoire vereist is. In sommige gevallen geldt dat bevestigen helaas niet mogelijk is.

 

KLICKfix: welke accessoires zijn er?
Soms is een KLICKfix-product niet direct geschikt voor bevestiging. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een afwijkende maat stuurpen. Daarom heeft KLICKfix een aantal accessoires ontworpen. Denk hierbij aan een losse montagebeugel, een stuurbeugel, een verlenger voor de stuurhouder maar ook kleinere, o zo belangrijke accessoires zoals losse schroeven en nippels. Met deze accessoires maakt u bevestiging door middel van KLICKfix vaak alsnog mogelijk.