INFO: Fietsendragers

INFO: Fietsendragers

Fietsparadijs.com is er nu óók voor fietsendragers! Een fietsendrager kopen begint met heldere info. Daarom hier, in tekst en beeld: hoe werkt een fietsendrager voor op de trekhaak?

Een fietsendrager aanschaffen is best een aankoop (ook al zijn ze hier extra voordelig). Logisch dat u eerst goed geïnformeerd wilt worden. In deze blog leggen we daarom uit welke fietsendragers er zoal zijn. Hoe een fietsendrager werkt. En op welke eigenschappen u kunt of moet letten vóór aankoop.

Allereerst - we melden het er maar even bij - is het van belang te weten: heeft uw auto een trekhaak? Dit is namelijk een voorwaarde voor het kunnen bevestigen van een fietsendrager.


Fietsendrager kantelbaar
Kantelbaar


Wat is een fietsendrager? Een fietsendrager is een onmisbaar hulpmiddel voor wie één of meerdere fietsen wil vervoeren met de auto, om op de plek van bestemming of eventueel al onderweg de fietsen snel van deze drager te kunnen nemen.


Fietsendrager oprijgoot

Oprijgoot


Het vlot en veilig monteren van de drager voor de fiets op de auto - de trekhaak - is niet moeilijk. Let overigens wel op de maximale kogeldruk en kijk daarvoor ook altijd naar de specificaties zoals het gewicht. Na de montage is ook het plaatsen en het er weer afnemen van de fiets, gemakkelijk. Dit gebeurt vaak via een oprijgoot, die soms inbegrepen is maar ook los is aan te schaffen. Zo zijn er bijvoorbeeld universele, inklapbare en lichtgewicht oprijgoten die passen bij de meeste typen fietsendragers. Met een oprijgoot rijdt u gemakkelijk uw fiets de drager op en hoeft u niet te tillen.


Fietsendrager kantelbaar met fiets

Kantelbaar met fiets


Kijk bij het kopen van een fietsendrager onder meer of deze kantelbaar is of niet. De kantelbare varianten kunt u - ook gewoon met de fiets(en) er nog op - naar voren kantelen (vaak met een pedaal), zodat u gemakkelijk bij de achterklep van uw auto kunt. U hoeft daarvoor dus niet eerst de fietsdrager van de auto te halen. Dit is in veel gevallen duidelijk een meerwaarde. Uiteraard hebben deze wel een iets hogere prijs.


Fietsendrager met pedaal

Pedaal voor het kantelen


Bekijk bij het kopen van een drager voor de auto ook of deze ledverlichting heeft of gewone verlichting. Let verder op aspecten zoals het gewicht - lichtgewicht fietsendragers zijn in de orde van 12-16 kilo - en op het maximale laadvermogen. Ook is het van belang dat de drager geschikt is voor e-bikes. En wat de veiligheid betreft is een certificaat zoals dat van TÜV een belangrijke voorwaarde.

Een essentiële eigenschap is natuurlijk eveneens deze: hoeveel fietsen kunnen er op de drager? Gaat het om één tweewieler of moeten er twee op kunnen? In veel gevallen geldt het laatste. Een fiets weegt al gauw zo'n 30 kilogram en een fietsendrager die geschikt is voor twee fietsen moet dan dus zo'n 60 kilogram kunnen dragen.


Fietsendrager inklapbaar - invouwbaar

Inklapbare fietsendrager


Andere mogelijke eigenschappen van een fietsendrager? Denk aan een drager die in en uit te vouwen is, nadat deze is bevestigd op de trekhaak. Een inklapbare drager is bij niet-gebruik ook handiger op te bergen. En het is absoluut van meerwaarde dat de fietsdrager op slot kan, zeker omdat een drager toch al gauw een paar honderd euro aan waarde vertegenwoordigt. Overigens kunt u de drager altijd nog extra op slot zetten, bijvoorbeeld met een kabelslot, ergens vast aan de auto.


Fietsendrager borging en bevestiging

Borging


Hoe kunt u de fietsen stabiel en veilig bevestigen op de fietsendrager? Dat begint natuurlijk met de stabiele montage van de drager zelf, op de trekhaak. Zoals bij veel goede bevestigingsmethoden doet ook bij een fietsendrager een simpele klik 'wonderen', ter bevestiging van de juiste handeling. Daarna kan de trekhaak vaak worden vergrendeld met een hendel, zodat de borging niet kan terugspringen. De kleurindicatie zal dan op groen komen te staan. Deze hendel is vervolgens met een sleutel af te sluiten.

 

Fietsendrager wielen vast

Slider voor wiel


Een fietsendrager heeft meestal verstelbare houders waarop de wielen rusten, en voor de wielen zelf zijn er strak te trekken wielriemen. Eveneens elementair is dat de fiets of elektrische fiets op de drager beveiligd is tegen diefstal. Voor zowel de stabiliteit voor onderweg als ter voorkoming van ontvreemding van de fiets, hebben veel fietsendragers een frameklem voor de framebuis van de fiets. Deze klemmen zijn op slot te zetten.


Fietsendrager framebuisklem

Klem voor framebuis


Een fietsendrager kan als gezegd ledverlichting hebben of gewone verlichting. Ledverlichting werkt iets sneller; de remlichten bijvoorbeeld zullen een fractie eerder reageren en dat biedt dus ook weer een fractie extra veiligheid in het verkeer. Verder hebben de meeste autodragers voor de fiets mistlicht, achteruitrijverlichting en reflectie.


Fietsendrager met ledverlichting

Fietsendrager met ledverlichting


De verlichting werkt doorgaans met een 13-polige stekker die u aansluit op de auto, waarbij deze via een zogeheten bajonetaansluiting stevig vastzit na een kwartslag draaien. Verder is een verloopstekker voor een 7-polige stekker handig om erbij te hebben.

Fietsendragers kunnen meerdere snufjes en accessoires hebben die het gebruik ervan nog aantrekkelijker maken. Denk hierbij aan een houder voor de trekhaakstekker bij niet-gebruik. Deze houdt de stekker droog en schoon en voorkomt schade. Of aan een speciale houder voor het inklemmen van de kentekenplaat, zodat er géén schroeven nodig zijn.


Fietsendrager

Fietsendragers voor één fiets of twee fietsen


Meer weten
of vrijblijvend meerdere soorten fietsendragers bekijken? Klik dan op voorgaande link.