Fietskaarthouder

Bent u een sportieve fietser? Dan is een fietskaarthouder een welkome accessoire. Dit kan een losse kaarthouder zijn, of onderdeel van een fietstas of specifieker: stuurtas. Welke houders voor fietskaarten zijn er? Wat zijn de diverse eigenschappen? Fietsparadijs.com legt het uit.

Als eerste over de losse exemplaren; de soort van adapters. Denk aan kaarthouders met klem, zoals vaak het geval is bij een KLICKfix kaarthouder.

Fietskaarthouder KLICKfix

KLICKFix kaarthouder 
Een fietskaarthouder van dit merk is er in meerdere varianten. Het kan gaan om een eenvoudige houder, die 'to the point' zijn werk doet. Zo'n houder is vaak van duurzaam plexiglas en daarmee ook transparant, hetgeen een handige eigenschap is om de kaart met route telkens snel en makkelijk te kunnen lezen. Door de eenvoudige opzet ervan past hierin vrijwel iedere fietskaart.

Waterdichte fietskaarthouders
Een aspect om vóór aankoop bewust bij stil te staan, is de waterdichtheid van de kaarthouder. Is de routekaart gewoon van papier zonder beschermende coating, dan is een kaarthouder met waterdichte eigenschappen eigenlijk een must. Voor weer andere fietskaarthouders zijn er waterdichte hoezen beschikbaar, al dan niet standaard meegeleverd of afzonderlijk verkrijgbaar. Tenzij u natuurlijk louter een mooi-weer-fietser bent...

 

Fietskaarthouder kopen

 

Kaarthouders voor kleine en grote routekaarten
Let bij de keuze voor een kaarthouder ook op de afmetingen. Bij de specificaties van het product op Fietsparadijs.com staat ook voor welk formaat kaarten de houder geschikt is.

Fietskaart kunnen draaien in de gewenste positie?
Om een kaarthouder iets specialer, maar vooral veel handiger te maken, zijn er varianten die draaibaar zijn. Van horizontaal tot verticaal: u draait de kaart hiermee precies in de gewenste stand, al dan niet in afwisselende posities.

Bevestigen van de stuurkaarthouder
Het bevestigen is in alle gevallen makkelijk; veelal met een simpele klik. Het er weer afnemen is evenzo eenvoudig. Meerdere van de KLICKfix-adapters zijn overigens tegelijkertijd geschikt voor het bevestigen van een stuurtas of stuurmand. Verder is een fietskaarthouder licht van gewicht, zodat u óók in dat opzicht tijdens het navigeren ontspannen kunt blijven fietsen.

Stuurtassen met kaarthouder
Een interessante optie voor veel toerfietsers is ook deze: de combinatie van een stuurtas met ruimte voor een kaart. Stuurtassen met een kaarthoes zijn er in veel soorten, van meerdere merken en met wisselende overige eigenschappen, in meerdere prijssegmenten. Het onderdeel 'kaarthouder' maakt van dergelijke stuurtassen meestal integraal onderdeel uit, al zijn er ook speciale, afneembare kaarthouders.

Stuurtas met kaarthouder

Houders voor langere routekaarten
Ook bij stuurtassen gaat het vaak om transparante hoezen. Bij sommige moet u eerst de kaartleesmap even openklappen, mede uit design overwegingen, maar ook voor het goed kunnen aflezen van bijvoorbeeld een langere kaart. Vaak is het plastic vak met een drukknop of klittenband af te sluiten. Hoe dan ook heeft u met zo'n fietsaccessoire de plattegrond al fietsende overzichtelijk in beeld. Daarbij zijn er van sommige merken (Willex) zelfs houders waarin een kleine tablet of i-Pad past. Handig voor als u liever de weg leest vanaf een digitaal scherm.

Fietskaarthouder Cordo - Willex - AGU - Basil - ABUS
De tassen met fietskaarthouder op Fietsparadijs.com zijn gefabriceerd door merken als Cordo, Willex, AGU, Basil en ABUS.