Voordrager fiets

Een voordrager monteren op de fiets: waarop moet u letten bij voordragers? Wat is precies een voordrager en wat kunt u ermee doen? Welke voordragers voor de kinderfiets en welke voordragers voor fietsen voor volwassenen zijn er?

Heeft u een transportfiets? Dan zult u in principe geen losse voordrager hoeven te bestellen. Maar heeft u een 'normale' fiets en wilt u bijvoorbeeld een fietskrat kunnen vervoeren? Dan kunt u apart een voordrager bestellen, om zelf te monteren aan de fiets.

Voordrager voor fietskrat

Monteren van de voordrager
Het stabiel bevestigen van de voordrager is doorgaans heel eenvoudig. Dit monteren gebeurt vaak rondom het midden van het stuur en bij de stuuras, via meestal een universele stuur- en asbevestiging. Vaak is de hoogte trapsgewijs verstelbaar. Het montagemateriaal bij de voordragers op Fietsparadijs.com krijgt u overigens inclusief bij uw bestelling. Denk aan de bevestigingsbouten, draagsteunen en achtersteun.

Voordragers voor city-fiets en ATB
De meeste voordragers zijn alleen geschikt voor fietsen zonder verende voorvork. Zoekt u echter een voordrager die óók geschikt is voor een (wel) verende voorvork, zoals voor de city-fiets en ATB-fiets? Ook dan vindt u deze op Fietsparadijs.com.

Ook met voordrager plek voor de fietslamp
In veel gevallen heeft de voordrager een ingebouwde, vaste haak voor de fietslamp. Elke gangbare fietsverlichting kan dankzij een dergelijk bevestigingsoog dus gewoon dienst blijven doen voor uw veiligheid.

Voordrager voor fiets en kinderfiets


Voordrager voor op de fiets of kinderfiets

Voordragers zijn er voor op fietsen voor volwassenen (met wielmaten 26-28 inch) en voor kinderfietsen (met wielmaten 20-24 inch). De wielmaten vindt u overigens gemakkelijk op de fietsband zelf. Los hiervan zijn er verschillen in draaggewicht. Een veelvoorkomend aantal kilo's qua draaggewicht is 10, terwijl er ook veel voordragers zijn die tot 15 kilo aankunnen.

Verschil in afmetingen en draaggewicht
Naast de verschillen in maximaal draaggewicht zijn er ook verschillen in afmetingen. Doorgaans hebben voordragers een vierkant oppervlak, zoals vaak 30 bij 30 centimeter voor de gewone fiets en 20 bij 20 centimeter voor de kinderfiets. Daarnaast kunt u uw oog laten vallen op bijvoorbeeld een extra brede voordrager.

Voordrager: niet alleen voor het fietskrat
Een voordrager biedt uiteenlopende mogelijkheden. Niet alleen voor een fietskrat, die u eenvoudig aan de drager bevestigt met bijvoorbeeld de via Fietsparadijs.com meegeleverde tiewraps. Ook een fietstas of fietsmand past doorgaans uitstekend op de voordrager, of denk aan het krat bier of een gereedschapskist. U kunt deze op de plek houden met bijvoorbeeld een snelbinder of fietsspin.

Sturen met een voordrager
Wat u er ook op vervoert, met het gebruik van een voordrager heeft u uw spullen op de fiets altijd in het zicht. Het sturen gaat prima in balans, al zijn er zelfs voordragers die nóg lichter sturen en nóg meer stabiliteit mogelijk maken door een bevestiging op het frame, zodat de drager niet meedraait met het stuur.

Brede voordrager voor fiets

Hoe zien de voordragers eruit?
Voordragers zijn er in meerdere kleuren, waarbij vooral wit, zwart en matzwart de meest voorkomende opties zijn. Er zijn ook voordragers met een houten inleg, voor een iets meer naturelle look. Stijlvolle voordragers voor op de fiets zijn er van bekende merken van fietsaccessoires zoals Steco, Basil, Kerri en Willex.

U vindt ze allemaal hier op Fietsparadijs.com, in het hoofdstuk Voordrager.