Windscherm fiets

Een windscherm voor op de fiets, bij het fietsstoeltje voorop: welke zijn er en waar op te letten? Waarvoor is een fietswindscherm nodig? Waarin zitten de verschillen? Welke passen het best bij het voorzitje en hoe monteert u het windscherm aan de fiets?

Fietsparadijs.com geeft u via deze pagina meer informatie. Want heeft u een voorzitje op de fiets én een kind dat daar regelmatig in plaatsneemt, dan kunt u niet zonder. Ter bescherming van hem of haar tegen opstuivend zand, regen, (koude) wind, stof, vliegjes en andere insecten.

Windscherm fiets

Mooie windschermen
Een aspect dat 'stiekem' ook erg van belang is, is hoe het windscherm eruitziet. Een windscherm dat perfect past bij het voorstoeltje bijvoorbeeld, qua kleur, type en merk. Zo zijn er bij eigenlijk alle voorzitjes wel windschermen die ermee matchen. Het gaat daarbij met name subtiel om de kleur én om de vorm. Van een motief of print is minder sprake, want het scherm moet vooral transparant zijn, zodat uw (klein)zoon of (klein)dochter, net als u, zoveel mogelijk kan genieten van het (uit)zicht.

Hoewel, van 'een motief is minder sprake'... Kunstzinnige voorbeelden van Qibbel zijn wel degelijk in groten getale aanwezig! 

Bevestiging windscherm op de fiets
Op deze website vindt u dus windschermen voor de fiets in veel kleuren en vormen, van meerdere merken. U kunt zelf de gewenste combinatie maken met de Mini (een veelgebruikte naam voor het voorzitje). Er zijn zelfs windschermen die u zelf kunt stylen (surf naar het merk Qibbel). Let daarbij wel op of het windscherm niet alleen mooi past bij het voorzitje, maar ook daadwerkelijk erop past (!). 

Montagebeugels en diverse adapters
De beschrijving bij het product en de handleiding spreken meestal voor zich. Vaak is het scherm rechtstreeks te bevestigen in een al dan niet meegeleverde montagebeugel. Het windscherm is er overigens ook weer gemakkelijk uit te halen. Er zijn diverse adapters beschikbaar, bijvoorbeeld speciaal voor een A-head. Elk merk - denk aan Urban Iki, Bobike of bijvoorbeeld Yepp - heeft weer zijn eigen bevestigingssysteem.

Windscherm voor op de fiets


Voorbeelden van montage fiets windscherm

Zo werkt de Urban Iki met een schokbestendige, stabiele arm die u zo vastklikt aan het voorzitje, heeft Bobike als basis een universele beugel en heeft Yepp in de meeste gevallen een stuurpenadapter, en zijn er ook aanvullende adapters voor indien nodig. Meestal wordt het montagegedeelte standaard meegeleverd. Check wel altijd eerst de toelichting. Vaak is de montageset of betreffende adapter ook los leverbaar; dit kan handig zijn voor gebruik op een tweede fiets.

Wat maakt een windscherm kwalitatief goed?
Een goed windscherm is uiteraard sterk en solide. Dat wil onder meer zeggen: slagvast en bestand tegen een (wind)stootje. Ook het gebruikte materiaal is van belang: in hoeverre is het grote vizier bestand tegen krassen? Polycarbonaat wordt daarom veelgebruikt. En hoe stevig is het bevestigingsmechanisme? Het spreekt voor zich dat op Fietsparadijs.com kwalitatief goede fietswindschermen staan, van de goede, bekende merken. 

Diverse kenmerken van diverse windschermen
Denk in dit kader ook aan bijvoorbeeld de kleurvastheid van het scherm. Ook eventuele verstelbaarheid is een kenmerk waarop u kunt letten. Tip: of de hellingshoek van het windscherm in verschillende standen verstelbaar is, leest u bij de betreffende productomschrijving. Hetzelfde geldt voor de eventuele zonwerende werking: typisch een extra meerwaarde voor een windscherm.

Windscherm voorzitje


Accessoires voor bij scherm en voorstoeltje

Een windscherm vervolmaakt het plaatje van de fiets, als het ware. Hoewel... er zijn nog meer fietsaccessoires die passen bij de Mini en het bijbehorende windscherm. Denk aan de slaaprol, die de peuter in staat stelt even een dutje te doen. Of aan de stuurbar, ofwel toybar voor op de fiets. De mogelijkheden van merken als Qibbel, Bobike, Yepp en Urban Iki bieden u volop keus.