Stijgende premies? Tweede fietsslot!

Stijgende premies? Tweede fietsslot!

De e-bike is enorm populair. Door de grotere aantallen e-bikes neemt helaas ook het aantal diefstallen toe. Mede daardoor zijn de verzekeringspremies in 2017 flink gestegen. Maar u kunt zelf veel doen om het risico op diefstal van uw e-bike in te perken. Heel simpel: gebruik een tweede slot.

Hogere premies 2017 voor e-bike diefstalverzekering
De premies voor een e-bike diefstalverzekering zijn in 2017 zowel in de grote steden in de Randstad als in de provinciesteden flink gestegen. Met zelfs uitschieters van een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde premiestijging in Nederland is zelfs tientallen procenten...

Zet uw fiets of e-bike ergens aan vast
Als gezegd is dit voor een belangrijk deel te wijten aan de duidelijk hogere diefstalcijfers. Voor een dief is een gestolen e-bike lucratief, want deze dure tweewielers zijn voor méér geld door te verkopen. Een belangrijk advies, van onder meer de Nederlandse verzekeringsaanbieders is daarom: zet uw tweewieler vast aan een boom, paal, hek of rek. Overigens ook als het gaat om een traditionele fiets.

Een tweede fietsslot: zeer effectief
Verzekeraars worden in dezen veeleisender. Het gebruik van een tweede, ART-goedgekeurd fietsslot is steeds vaker verplicht. Ons advies: controleer uw polisvoorwaarden. Maar ook los van de verzekering geldt: voorkomen is veel prettiger dan genezen. Zeker als het relatief eenvoudig is om uw eigen fiets of e-bike gewoon voor uzelf te behouden, zonder rompslomp van een diefstal.  

Ringslot plus kettingslot
Zet daarom uw e-bike of gewone fiets niet alleen vast met het ringslot, maar óók met een tweede slot aan ‘de vaste wereld’, zoals dat heet. Op die manier kan een vreemde de (elektrische) fiets niet meenemen of in een busje laden, op weg naar een rustiger plek om het slot te kunnen forceren.

Dieven: hekel aan tweede fietsslot
Een andere reden waarom dieven een fiets met een tweede slot liever laten staan, is dat zij vaak maar één specialisme hebben! Bovendien is het – een open deur – veel arbeids- en tijdsintensiever om twee sloten open te breken dan slechts één…

Voorbeelden fietssloten en combinaties
Een combinatie van uw standaard ringslot met bijvoorbeeld het kettingslot AXA Cherto Compact 95, het kettingslot ABUS Iven of het kettingslot ABUS Ivy is een goede optie. Voor thuis of op het werk kunt u ervoor kiezen een muuranker te plaatsen, waaraan u de fiets met het kettingslot vastlegt. Bedenk verder ook welke lengte van het kettingslot (bijvoorbeeld 85, 110, 140 of 170 centimeter) voor u voldoende en/of het meest praktisch is om de fiets aan het niet-verplaatsbare object vast te zetten. De genoemde kettingsloten zijn er op Fietsparadijs.com in meerdere maten. 

Advies voor e-bike: fietsslot ART 3   
Verder adviseert Fietsparadijs.com om duurdere fietsen, zoals een e-bike, als het even kan te beveiligen met een ART 3 slot! Zeker wanneer uw eigen verzekering dit adviseert of misschien zelfs vereist.
 
Nog 5 praktische tips om fietsdiefstal te voorkomen!
Naast het gebruik van een tweede fietsslot, zijn er méér tips die diefstal van uw fiets helpen tegengaan. Soms zijn deze verrassend eenvoudig…

  1. Plaats uw fiets of e-bike op een verlichte, openbare plaats, goed in het zicht. Een dief voelt zich hier niet op zijn of haar gemak.
  2. Nog beter, indien mogelijk: zet uw fiets of e-bike in een bewaakte stalling.
  3. Probeer ervoor te zorgen dat het kettingslot, kabelslot of beugelslot niet op de grond ligt. Zo kunnen dieven er minder makkelijk op slaan met een steen of ander hard voorwerp.
  4. Gebruikt u een beugelslot? Maak dit dan vast aan een uiteinde van het frame, in plaats van over een lange framebuis. Zo kan een dief niet veel kracht op het slot zetten door de fiets bijvoorbeeld op te tillen en rond te draaien.
  5. Maak uw fiets bij het op slot zetten ‘minder mooi’. Alleen al een oude plastic zak over het zadel maakt de fiets, zeker voor de gelegenheidsdief, al gauw minder aantrekkelijk om te stelen!


Goede fietshelm voor e-bike

De stijging van de premies is overigens óók het gevolg van extra risico’s op een ongeval, op een e-bike met hogere fietssnelheid. Draag daarom ook een goede fietshelm. Voor speed pedelecs (nog snellere e-bikes) is dit vanaf 1 juli 2017 al verplicht. Maar ook voor de gewone e-bike is bescherming van het hoofd zonder meer verstandig.