Uitleg over het MIK-systeem van Basil

Het MIK-systeem van Basil: lees hier de uitleg over dit systeem waarvan de afkorting staat voor 'Mounting Is Key'. Het systeem is op de markt gebracht door het Nederlandse merk Basil en maakt het mogelijk om uw fietsaccessoire eenvoudig op uw bagagedrager te plaatsen. Of u nu kiest voor een dubbele fietstas, een hondenfietsmand of een gewone mand voor achterop, zolang hij geschikt is voor MIK, klikt u deze snel vast en los. Het voordeel van het gebruik van MIK is dat u telkens snel en eenvoudig kunt wisselen van tas of mand, telkens weer. Het standaard MIK-systeem is inmiddels uitgebreid met een MIK Double Decker, het sterke MIK-HD-systeem voor kinderzitjes en het MIK SIDE-systeem.

Wat u nodig heeft voor het MIK-systeem
Als u gebruik wilt maken van het MIK-systeem, dan heeft u twee MIK-onderdelen nodig. Welke dat zijn, leggen wij u hierbij uit. 

Wat u altijd nodig heeft is een adapterplaat. Deze is vaak al geïntegreerd op nieuwe, enkele fietstassen (voor bovenop de drager) die geschikt zijn voor het MIK-systeem. Ook zijn er bepaalde fietsmanden waar deze adapter al op aanwezig is. Wanneer deze niet aanwezig is, bevestigt u de adapterplaat zelf onder de fietstas of fietsmand. Het tweede deel is een bagagedrager met een geïntegreerd MIK-profiel. Heeft u geen MIK-bagagedrager? Dan kunt u gebruik maken van een zogeheten Carrierplaat. Deze Carrierplaat zet u op de gewone bagagedrager die u al heeft. In totaal zijn er dus drie MIK-onderdelen, waarvan u er twee gebruikt. U gebruikt 1) een adapterplaat in combinatie met 2) een MIK-systeemdrager óf de Carrierplaat om de connectie met de adapterplaat van de tas of mand te kunnen maken.

De MIK-adapterplaat
Bij een dubbele fietstas met het zogeheten Universal Bridge Systeem kunt u de adapterplaat apart kopen, om deze onder het Basil Universal Bridge Systeem vast te maken. Dit kan met de vier, met de adapterplaat, meegeleverde schroeven. Heeft u een fietsmand met een multi-systeembodem (kort gezegd: een aantal geprepareerde gaten)? Ook dan kunt u de los te kopen adapterplaat er zelf aanschroeven.

Voorkom diefstal met de geïntegreerde sleutel
De MIK-adapterplaat is voorzien van een geïntegreerde sleutel die uw fietsaccessoire beveiligd tegen de gelegenheidsdief. Hoe dit werkt? Haal na het bevestigen van uw tas of mand de sleutel eruit et voilà! Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om de sleutel er in te laten zitten.

 

Basil adapterplaat

Zo bevestigt u de Carrierplaat (voor zover nodig)
De Carrierplaat bevestigt u op uw gewone bagagedrager met vier inbusschroeven. Het is een flexibel systeem, zodat u deze schroeven aan kunt draaien naarmate de bagagedrager breed is. Daarna draait u het geheel vast met de (eveneens vier) inbusschroeven bovenop.
Tip: de Carrierplaat kunt u apart bijbestellen voor op een tweede fiets. Zo kunt u de fietstas, hondenfietsmand of andere fietsmand makkelijk uitwisselen met bijvoorbeeld uw partner.

>>> Deze Carrierplaat is geschikt voor alle bagagedragers van 100 tot 170 millimeter breed.

>>> Let op bij e-bikes en elektrische fietsen met een accu achterop: er moet wel enige ruimte zijn tussen de bagagedrager en de accu. Vaak is dit het geval, maar slechts heel af en toe is de accu direct tegen de bagagedrager gemonteerd. In zo’n geval kan deze ‘base’ er niet op worden vastgeklemd.

Klik en go!
Wanneer de adapterplaat vast zit aan de fietsmand of fietstas en de Carrierplaat of MIK-bagagedrager ook aanwezig is, is het kinderspel. En dat is ook de bedoeling van het MIK-systeem. Uw fietsaccessoire met adapterplaat klikt u vast op het MIK-profiel van de systeembagagedrager of dat van de Carrierplaat (beide werken hetzelfde) en uw tas of mand zit nu helemaal stabiel en veilig vast!

Inmiddels zijn er veel soorten producten geschikt voor MIK. Dat assortiment aan fietsmanden en fietstassen wordt steeds uitgebreider, met Fietsmand.com, Fietstas.com en Fietsparadijs.com als experts. Ook zijn er andere merken, zoals bijvoorbeeld Fastrider, die meerdere van hun producten aanpassen aan het MIK-systeem.

MIK-HD: extra sterk voor kinderzitjes op de fiets

MIK-HD is een nieuwe, extra sterke en veilige variant van MIK, waarbij HD staat voor 'heavy duty'. Dankzij MIK-HD kunnen achterzitjes voor kinderen makkelijk en veilig op een MIK-HD-drager worden geklikt. Het MIK-HD-systeem bestaat uit een MIK-HD-drager en een extra sterke MIK-HD-adapterplaat. Deze adapterplaat is uit veiligheidsoverwegingen niet los verkrijgbaar, maar is voorgemonteerd onder MIK-HD kinderzitjes. Vanwege de veiligheid passen kinderzitjes alleen op MIK-HD-dragers, en niet in standaard MIK-dragers. Het gerenommeerde testinstituut TÜV Rheinland heeft de combinatie van een MIK HD-drager, specifieke kinderzitjes en een MIK HD-adapterplaat getest en goedgekeurd.

Goed om te weten: op dragers met MIK-HD passen bovendien ook alle overige MIK-accessoires zoals fietstassen, -manden en -kratten. Met het MIK-HD-systeem kunnen kinderzitjes én fietsaccessoires dus gemakkelijk gewisseld worden.

De MIK Double Decker

Sinds 2021-2022 is ook de MIK Double Decker op de markt. Met de MIK Double Decker kunt u bovenop de dubbele fietstas óók een mand, honden(fiets)mand of Trunk Bag van MIK plaatsen. De MIK Double Decker is een tussenplaat die past op de brug van een dubbele fietstas die gemaakt is voor dit Basil-systeem. Vervolgens kunt u een fietsmand, hondenmand of Trunk Bag bovenop de Double Decker plaatsen.

MIK Double Decker info

De MIK Double Decker monteren gebeurt achterop op de bagagedrager. Dit kan op twee manieren.

De eerste manier: recht op de brug van de MIK-fietstas. Als eerste zit de dubbele tas op de (MIK-)bagagedrager. Aan de onderzijde van de brugbanden van de tas zit de vaste MIK-adapterplaat van die tas. Daarmee zit deze klikvast op de MIK-bagagedrager. Aan de bovenzijde van de brugbanden is er de mogelijkheid om de Double Decker aan die (met de dubbele tas) geïntegreerde MIK-plaat te bevestigen. De tweede manier: op dezelfde basis maar dan 4 centimeter naar achteren. Het voordeel hiervan is dat er méér ruimte ontstaat achter het zadel.

Uiteraard verkopen we de MIK Double Decker ook in onze webshop!

Het MIK SIDE-systeem van Basil

Met het nieuwe, innovatieve MIK SIDE-systeem van Basil plaatst u niet alleen een tas of mand met een MIK-adapterplaat op uw drager, maar kunt u tegelijkertijd ook extra tassen aan de zijkanten van de drager bevestigen. Een MIK SIDE-drager is te herkennen aan de drie montagepunten m5 aan de zijkanten, geschikt voor MIK SIDE en Ortlieb (QL 3.1)-integratie. Wanneer u niet over een MIK SIDE-drager beschikt, kunt u uw fietstas ook met een apart verkrijgbare MIK SIDE frame adapter aan uw fiets bevestigen. 

Bekijk voor meer informatie deze video over het MIK SIDE-systeem

Tot slot
Bent u geïnteresseerd in de standaard adapterplaat van MIK? Deze heeft productnummer 70171 en is hier te zien. Wilt u de bagagedragerplaat van MIK kopen? Deze heeft productnummer 70170 en is hier te zien.

De fietstassen en -manden van MIK ziet u allemaal op deze pagina!

Zie desgewenst ook:

Lees meer
Filter uw producten
Basil Hondenfietsmand Pasja 50 cm - MIK
Zoekt u een fietsmand voor uw hond? De hondenfietsmanden 'Pasja' van Basil zijn er in diverse uitvoeringen en maten, zoals deze kwaliteitsmand van 50 cm. Inclusief kussentje en MIK-adapterplaat.
SALE New Looxs Fietsmand Clipper MIK 28L Groen
New Looxs Fietsmand Clipper MIK 28L Groen
Fietsmand Clipper MIK is ideaal voor het vervoeren van uw trouwe viervoeter, maar kan ook worden gebruikt als duurzame boodschappenmand. Bevestiging op de bagagedrager met het MIK-systeem.

€109,95 €74,95

Informatie
SALE Basil Dubbele fietstas Urban Dry Double bag 50L Solid black
Basil Dubbele fietstas Urban Dry Double bag 50L Solid black
Deze zwarte, dubbele fietstas oogt rustig en strak. De Urban Dry Double Bag heeft een inhoud van 50L en is waterdicht. De tas is verstevigd en geschikt voor meerdere soorten bagagedragers.

€99,95 €79,95

Informatie
SALE Basil Hondenfietsmand Buddy MIK Biscotti Brown - ook voor de kat
Basil Hondenfietsmand Buddy MIK Biscotti Brown - ook voor de kat
Uw kleinere hond voelt zich op zijn gemak in deze Buddy! De hondenfietsmand is gemaakt van sterk kunststof en is voorzien van een veilige riem, een kussentje en stabiele bevestiging met het MIK-systeem.

€134,95 €94,95

Informatie
Basil MIK bagagedrager adapter
Basil MIK bagagedrager adapter - Bedoeld voor montage van bijpassende manden en tassen van Basil of andere merken en producten geschikt voor het MIK systeem. Deze accessoire past op de MIK base accessoire voor op de bagagedrager.
SALE New Looxs Fietsmand Clipper 28L Antraciet
New Looxs Fietsmand Clipper 28L Antraciet
Fietsmand Clipper is ideaal voor het vervoeren van uw trouwe viervoeter, maar kan ook worden gebruikt als duurzame boodschappenmand. Geschikt voor diverse bevestigingssystemen.

€89,95 €64,95

Informatie
Basil Hondenfietsmand Buddy - ook voor de kat
Uw kleinere hond voelt zich hierin op zijn gemak. Deze hondenfietsmand is kwaliteitsrijk: dankzij het hygiënische en sterke kunststof, de stevige beugel, de finesse qua uiterlijk, veilige riem, het meegeleverde comfortabele kussen en stabiele bevestiging.
SALE Basil Enkele fietstas SoHo Nordlicht MIK SIDE 17L Zwart
Basil Enkele fietstas SoHo Nordlicht MIK SIDE 17L Zwart
De Basil SoHo Nordlicht MIK SIDE is een enkele fietstas en schoudertas. De tas heeft een inhoud van 17 liter, een roltopsluiting, reflectie én LED-verlichting. Bevestiging met het MIK SIDE-systeem.

€144,95 €99,95

Informatie
SALE New Looxs Fietsmand Clipper 28L Groen
New Looxs Fietsmand Clipper 28L Groen
Fietsmand Clipper is ideaal voor het vervoeren van uw trouwe viervoeter, maar kan ook worden gebruikt als duurzame boodschappenmand. Geschikt voor diverse bevestigingssystemen.

€89,95 €64,95

Informatie
Basil MIK bagagedrager base
Basil MIK bagagedrager base - Bedoeld voor montage van bijpassende manden van Basil met het MIK systeem. Handige accessoire bijvoorbeeld voor als u uw mand op een tweede fiets wilt kunnen plaatsen.
Basil Dubbele fietstas Urban Dry Double Bag MIK 50L Zwart
Een dubbele fietstas in matzwart van Basil met een ruime inhoud van 50 liter. Deze fietstas is waterdicht, geschikt voor het MIK systeem en voorzien van reflectie op alle zijden.
SALE Basil Fietshandtas City KF-haken 8-11L Zwart
Basil Fietshandtas City KF-haken 8-11L Zwart
Een trendy zwarte fietshandtas van Basil voor aan het stuur, op óf aan de bagagedrager. Met bevestigingshaken en een KLICKfix-adapterplaat. Ook geschikt voor MIK.

€54,95 €47,95

Informatie
Pagina 1 van 12