Hoe werkt een fietsendrager? Welke soorten e-bike dragers zijn er?

Een fietsendrager aanschaffen is best een aankoop (ook al zijn ze in deze shop online voordelig). Logisch dat u eerst goed geïnformeerd wilt worden. Hier leggen we uit welke fietsendragers er zoal zijn. Hoe een fietsendrager werkt. En op welke eigenschappen u kunt of moet letten vóór aankoop.

Allereerst - we melden het er maar even bij - is het van belang te weten: heeft uw auto een trekhaak? Dit is namelijk een voorwaarde voor het kunnen bevestigen van een fietsendrager.


Fietsendrager kantelbaar
Kantelbaar

Wat is een fietsendrager? Een fietsendrager is een onmisbaar hulpmiddel voor wie één of meerdere fietsen wil vervoeren met de auto, om op de plek van bestemming of eventueel al onderweg de fietsen snel van deze drager te kunnen nemen.

Fietsendrager oprijgoot

Oprijgoot

Het vlot en veilig monteren van de drager voor de fiets op de auto - de trekhaak - is niet moeilijk. Let overigens wel op de maximale kogeldruk en kijk daarvoor ook altijd naar de specificaties zoals het gewicht. Na de montage is ook het plaatsen en het er weer afnemen van de fiets, gemakkelijk. Dit gebeurt vaak via een oprijgoot, die soms inbegrepen is maar ook los is aan te schaffen. Zo zijn er bijvoorbeeld universele, inklapbare en lichtgewicht oprijgoten die passen bij de meeste typen fietsendragers. Met een oprijgoot rijdt u gemakkelijk uw fiets de drager op en hoeft u niet te tillen.

Fietsendrager kantelbaar met fiets

Kantelbaar met fiets

Kijk bij het kopen van een fietsendrager onder meer of deze kantelbaar is of niet. De kantelbare varianten kunt u - ook gewoon met de fiets(en) er nog op - naar voren kantelen (vaak met een pedaal), zodat u gemakkelijk bij de achterklep van uw auto kunt. U hoeft daarvoor dus niet eerst de fietsdrager van de auto te halen. Dit is in veel gevallen duidelijk een meerwaarde. Uiteraard hebben deze wel een iets hogere prijs.

Fietsendrager met pedaal

Pedaal voor het kantelen

Bekijk bij het kopen van een drager voor de auto ook of deze ledverlichting heeft of gewone verlichting. Let verder op aspecten zoals het gewicht - lichtgewicht fietsendragers zijn in de orde van 12-16 kilo - en op het maximale laadvermogen. Ook is het van belang dat de drager geschikt is voor e-bikes. En wat de veiligheid betreft is een certificaat zoals dat van TÜV een belangrijke voorwaarde.

Een essentiële eigenschap is natuurlijk eveneens deze: hoeveel fietsen kunnen er op de drager? Gaat het om één tweewieler of moeten er twee op kunnen? In veel gevallen geldt het laatste. Een fiets weegt al gauw zo'n 30 kilogram en een fietsendrager die geschikt is voor twee fietsen moet dan dus zo'n 60 kilogram kunnen dragen.

Fietsendrager inklapbaar - invouwbaar

Inklapbare fietsendrager

Andere mogelijke eigenschappen van een fietsendrager? Denk aan een drager die in en uit te vouwen is, nadat deze is bevestigd op de trekhaak. Een inklapbare drager is bij niet-gebruik ook handiger op te bergen. En het is absoluut van meerwaarde dat de fietsdrager op slot kan, zeker omdat een drager toch al gauw een paar honderd euro aan waarde vertegenwoordigt. Overigens kunt u de drager altijd nog extra op slot zetten, bijvoorbeeld met een kabelslot, ergens vast aan de auto.


Fietsendrager borging en bevestiging

Borging

Hoe kunt u de fietsen stabiel en veilig bevestigen op de fietsendrager? Dat begint natuurlijk met de stabiele montage van de drager zelf, op de trekhaak. Zoals bij veel goede bevestigingsmethoden doet ook bij een fietsendrager een simpele klik 'wonderen', ter bevestiging van de juiste handeling. Daarna kan de trekhaak vaak worden vergrendeld met een hendel, zodat de borging niet kan terugspringen. De kleurindicatie zal dan op groen komen te staan. Deze hendel is vervolgens met een sleutel af te sluiten.

Fietsendrager wielen vast

Slider voor wiel

Een fietsendrager heeft meestal verstelbare houders waarop de wielen rusten, en voor de wielen zelf zijn er strak te trekken wielriemen. Eveneens elementair is dat de fiets of elektrische fiets op de drager beveiligd is tegen diefstal. Voor zowel de stabiliteit voor onderweg als ter voorkoming van ontvreemding van de fiets, hebben veel fietsendragers een frameklem voor de framebuis van de fiets. Deze klemmen zijn op slot te zetten.

Fietsendrager framebuisklem

Klem voor framebuis

Een fietsendrager kan als gezegd ledverlichting hebben of gewone verlichting. Ledverlichting werkt iets sneller; de remlichten bijvoorbeeld zullen een fractie eerder reageren en dat biedt dus ook weer een fractie extra veiligheid in het verkeer. Verder hebben de meeste autodragers voor de fiets mistlicht, achteruitrijverlichting en reflectie.

Fietsendrager met ledverlichting

Fietsendrager met ledverlichting

De verlichting werkt doorgaans met een 13-polige stekker die u aansluit op de auto, waarbij deze via een zogeheten bajonetaansluiting stevig vastzit na een kwartslag draaien. Verder is een verloopstekker voor een 7-polige stekker handig om erbij te hebben.

Fietsendragers kunnen meerdere snufjes en accessoires hebben die het gebruik ervan nog aantrekkelijker maken. Denk hierbij aan een houder voor de trekhaakstekker bij niet-gebruik. Deze houdt de stekker droog en schoon en voorkomt schade. Of aan een speciale houder voor het inklemmen van de kentekenplaat, zodat er géén schroeven nodig zijn.

Fietsendrager

Fietsendragers voor één fiets of twee fietsen


Meer weten
of vrijblijvend meerdere soorten fietsendragers bekijken? Klik dan op voorgaande link.

Lees meer
Filter uw producten


SALE XLC Fietsendrager Azura Easy LED 2.0
XLC Fietsendrager Azura Easy LED 2.0
De lichtgewicht fietsendrager Azura Easy LED is eenvoudig te bevestigen op de trekhaak. De drager is inklapbaar en voorzien van ledverlichting. Het maximale laadvermogen is 60 kg. Ook geschikt voor e-bikes.

€430,00 €399,95

Informatie
SALE Twinny Load Fietsendrager eCarrier II
Twinny Load Fietsendrager eCarrier II
Deze stabiele (elektrische) fietsendrager van Twinny Load - de eCarrier II - biedt twee bikes een veilige plek. Met snelle koppeling, kantelfunctie, spanbandjes met slot, lampen, kentekenplaatverlichting en 13-polige stekker. Verfijnde vorm, goed materiaa

€324,95 €294,95

Informatie
Twinny Load Fietsendrager eCarrier Base
De eCarrier Base is een stabiele (elektrische) fietsendrager van Twinny Load . De drager biedt twee bikes een veilige plek. Voorzien van een snelle koppeling, een kantelfunctie, lampen en een 13-polige stekker. De drager is stevig en handig in gebruik.

€224,95

Informatie
XLC Fietsendrager Azura Xtra LED 2.0 – kantelbaar
De lichtgewicht fietsendrager Azura Xtra is eenvoudig te bevestigen op de trekhaak. Inklapbaar, kantelbaar en voorzien van ledverlichting. Het maximale laadvermogen is 60 kg. Ook geschikt voor e-bikes.

€529,95

Informatie
SALE XLC Fietsendrager Almada Work-E VC-C07 Zwart/Zilver
XLC Fietsendrager Almada Work-E VC-C07 Zwart/Zilver
De kantelbare fietsendrager Almada Work-E is eenvoudig te bevestigen en biedt plaats voor twee fietsen. De drager is voorzien van brede wielgoten, LED-verlichting en is ook geschikt voor e-bikes. In 2023 als beste getest door de Consumentenbond!

€699,95 €599,95

Informatie
XLC Fietsendrager Almada Work-E Low Step VC-C08 Zwart/Zilver
De kantelbare fietsendrager Almada Work-E Low Step is eenvoudig te bevestigen en biedt plaats voor twee fietsen. De drager is voorzien van brede wielgoten, LED-verlichting en is ook geschikt voor e-bikes. Als beste getest door de Consumentenbond!

€649,95

Informatie
XLC Azura adapter derde fiets
Met deze accessoire van XLC neemt u makkelijk een derde fiets mee op uw fietsendrager van XLC. Deze Azura uitbreiding is eenvoudig te monteren en demonteren.

€124,95

Informatie
Pagina 1 van 1