Wat is een ART-fietsslot? Uitleg over ART-sloten - ook voor scooter en motor

Diefstal van de fiets, elektrische fiets, scooter of motor vóór zijn? Daarbij helpt het ART-certificaat. Sloten met ART-keurmerk voldoen aan essentiële voorwaarden om diefstal te kunnen voorkomen van fiets, brommer/scooter, e-bike en motor. Stichting ART zorgt voor het keurmerk. De stichting is onafhankelijk. 

In Stichting ART zetelen onder andere ANWB, verzekeraars, politie, BOVAG en SKG-IKOB. De certificatie is voor rekening van Kiwa SCM. Om een fietsslot, scooterslot of motorslot te mogen voorzien van het predikaat 'ART', zijn er eerst uitvoerige testen. Het gaat hierbij in elk geval om laboratoriumtesten en een zogenaamde aanvalstest. 

Fietsslot bestand tegen agressieve dievenmethoden
In de SKG-IKOB ART-testen komt onder andere de treksterkte aan bod, en in hoeverre het fietsslot zich goed houdt als een dief agressieve methoden gebruikt zoals zagen, knippen en torderen. Bij de aanvalstest wordt een extreem ruwe behandeling van het slot nagebootst. Bijvoorbeeld met zware stukken gereedschap. Deze test wordt altijd aangepast aan de meest moderne, illegale technieken. Verder wordt de werking van het betreffende slot getest bij vorst, vocht en in een stoffige omgeving.

5 categorieën ART-sloten
Een slot kan, mits ART-goedgekeurd, vallen in één van de categorieën ART 1 tot en met ART 5. ART 1 krijgt één ster, ART 2 twee sterren, et cetera. Hoe meer sterren, hoe hoger de waarde van diefstalpreventie en dus het beveiligingsniveau. Een ART 5 motorslot ondergaat dus de zwaarste test. Voor een fiets echter zijn normaal gesproken sloten van ART 1 tot en met ART 3 van toepassing.

Wat is een ART 1 fietsslot?
Een fietsslot met keurmerk ART 1 is in wezen een ‘meeneembeveiliging’, bijvoorbeeld geschikt voor een korte stop. Stichting ART adviseert voor fietsen echter een ringslot door het achterwiel in combinatie met een kettingslot, beugelslot of kabelslot. Bevestig uw fiets met één van deze sloten aan een vast object!

Wat is een ART 2 fietsslot?
Gebruik voor diefstalbescherming van uw fiets het liefst minimaal een ART 2 slot. De standaard ringsloten van AXA en Pro-tect op Fietsparadijs.com hebben dit ART 2 certificaat. Zeker op diefstalgevoelige locaties zoals in een drukke stad, kunt u het best een ringslot combineren met een tweede (ketting)slot. Hiermee zet u uw tweewieler vast aan een niet te verplaatsen object.

Wat is een ART 3 fietsslot / scooterslot?
Leg een duurdere fiets bij grote voorkeur vast met een (ook in letterlijke zin) iets zwaarder slot. Denk aan een e-bike, bakfiets, sportieve of andere kostbare fiets. Ook hier geldt: zéker in een stedelijke omgeving. Sloten met keurmerk ART 3 zijn verder vooral geschikt als scooterslot of brommerslot.

Scooter- en motorsloten ART 4 & ART 5
Verder zijn er nog de ART 4 en de ART 5 sloten. Voor een normale fiets worden deze in principe niet gebruikt. Daarvoor hebben ze een veel te hoog gewicht. Vooral ART 5 sloten zijn uitermate geschikt voor zware motors. ART 4 sloten kunnen ook worden gebruikt voor de brommer of scooter.

Hoe weet u of het fietsslot een ART-keurmerk heeft?
De beschrijving van het fietsslot op Fietsparadijs.com geeft weer of sprake is van een ART slot en zo ja, met hoeveel sterren. Het betreffende ART-keurmerk staat ook altijd op het aangekochte product zelf. Op een ART-goedgekeurd fietsslot, scooterslot of motorslot staat altijd het ART-logo, het genoemde aantal sterren en het viercijferige goedkeurnummer. Dit laatste nummer hoort ook te staan op de lijst met goedgekeurde sloten van Stichting ART.

Check uw polisvoorwaarden!
Wilt u er honderd procent zeker van zijn dat uw verzekeraar uw fietsslot accepteert? Check dan uw eigen polisvoorwaarden. Zo heeft u de geruststellende gedachte dat bij diefstal van uw tweewieler de schade wordt vergoed. Terwijl ondertussen uw ART-fietsslot van Fietsparadijs.com juist diefstal voorkomt!

Tip van www.stichtingart.nl: doe bij onverhoopte diefstal altijd aangifte bij de politie. Er worden namelijk wel degelijk fietsen teruggevonden, en dan zou het zonde zijn als u onvindbaar bent. 

Meld een eventuele diefstal ook altijd bij uw verzekeraar!

Ter voorkoming van diefstal:
Zoals al genoemd: zet het slot zeker in een stedelijke omgeving het liefst (óók) vast aan de vaste wereld. Denk aan een hekwerk, boom, paal of speciaal rek. Heeft u een fiets met een ringslot, gebruik dan ook altijd een tweede, ART-goedgekeurd slot om de fiets mee vast te zetten.Lees meer
Filter uw productenSALE ABUS Kettingslot Iven 8210 110cm ART-2
ABUS Kettingslot Iven 8210 110cm ART-2
Tijdelijke ACTIE!! Kettingsloten van het model Iven voldoen aan de strenge eisen van uw fietsverzekering. Testwinnaar in de ANWB Slotentest 2022.

€64,95 €54,95

Informatie
SALE ABUS Kettingslot Iven Chain 8210 85cm ART-2
ABUS Kettingslot Iven Chain 8210 85cm ART-2
De ABUS Iven Chain 8210 is een kettingslot dat voldoet aan de strenge eisen van uw fietsverzekering. ✓ ART 2 gecertificeerd en winnaar ANWB Slotentest.

€54,95 €46,95

Informatie
SALE ABUS Kettingslot Ivy Chain 9210 met ART-3 keurmerk (85cm)
ABUS Kettingslot Ivy Chain 9210 met ART-3 keurmerk (85cm)
Fietsparadijs.com levert dit ABUS Ivy Chain kettingslot in de maten 85cm, 110cm, 140cm en 170cm. Met ART-keurmerk en testwinnaar van de ANWB slotentest.

€89,95 €84,95

Informatie
SALE ABUS Ionus kettingslot 8900/85 zwart (ART-2)
ABUS Ionus kettingslot 8900/85 zwart (ART-2)
Kettingslot van ABUS type Ionus met een lengte van 85CM en voorzien van het ART-2 keurmerk voor uw fietsverzekering.

€39,95 €34,95

Informatie
SALE AXA Kettingslot Absolute 9-110 cm Zwart ART-2
AXA Kettingslot Absolute 9-110 cm Zwart ART-2
Dit sterke kettingslot Absolute van AXA is 110 cm lang en heeft schakels met een diameter van 9 mm. Met sterke hoes, afdekkap voor de cilinder en een ART 2-keurmerk.

€52,95 €39,95

Informatie
SALE Pro-tect Kettingslot Cubic ART-2 - 95 CM
Pro-tect Kettingslot Cubic ART-2 - 95 CM
De Cubic is een veilig, ijzersterk kettingslot van 95 centimeter lang met keurmerk ART-2. Met hoes van nylon en stofklepje.

€37,95 €29,95

Informatie
Lynx Kettingslot Stelix 110 CM - 8,3 MM - ART-2
Een slot met een mooie lengte van 110 centimeter, een stevige ketting met een diameter van 8,3 millimeter, een beschermhoes en vaste kop. Inclusief drie sleutels. Winnaar 2e plaats in de ANWB-slotentest en toch heel betaalbaar!
SALE ABUS Kettingslot Iven Chain 8210 140 cm ART-2
ABUS Kettingslot Iven Chain 8210 140 cm ART-2
De Iven Chain is een kettingslot van ABUS met een lengte van 140 cm. Met flexibele kettingsok, 8 mm vierkante schakels en ART-2 keurmerk. Winnaar ANWB Slotentest 2022!

€79,95 €69,95

Informatie
SALE AXA Kettingslot Absolute 9-90 cm Zwart ART-2
AXA Kettingslot Absolute 9-90 cm Zwart ART-2
Dit sterke kettingslot Absolute van AXA is 90 cm lang en heeft schakels met een diameter van 9 mm. Met sterke hoes, afdekkap voor de cilinder en een ART 2-keurmerk.

€47,95 €32,95

Informatie
SALE ABUS Kettingslot Ionus type 8900 (ART-2) in het zwart
ABUS Kettingslot Ionus type 8900 (ART-2) in het zwart
Kettingslot van ABUS met het ART-2 keurmerk voor uw fietsverzekering. Dit zwarte, 110 centimeter lange slot is 2,2 kg.

€49,95 €42,95

Informatie
SALE AXA Ringslot Imenso Large 75mm Zwart ART-2 keurmerk
AXA Ringslot Imenso Large 75mm Zwart ART-2 keurmerk
De AXA Imenso Large is een sterk ringslot met een extra brede opening. Bij dit slot kunt u een extra insteekslot gebruiken om uw fiets aan een vast object vast te maken. Met ART-2 keurmerk.

€43,95 €34,95

Informatie
SALE Pro-tect Kettingslot Cubic ART-2 - 120 CM
Pro-tect Kettingslot Cubic ART-2 - 120 CM
De Cubic is een veilig, ijzersterk kettingslot van 120 centimeter lang met keurmerk ART-2. Met hoes van nylon en stofklepje.

€42,95 €34,95

Informatie
Pagina 1 van 4