Fietszitje: voorop of achterop? Over leeftijd en gewicht

Voorzitje: 'Neem ik een voorzitje of een achterzitje?'. Logisch dat dit één van uw eerste vragen is als u besluit een fietsstoeltje aan te schaffen. Antwoord, kort samengevat: het meest gebruikelijke uitgangspunt is dat de iets jongere – lees: kleinere, lichtere – kinderen plaatsnemen op een voorzitje. De gemiddelde leeftijd die hieraan gekoppeld is, is 9 maanden tot ongeveer 3 jaar. Dit correspondeert in grote lijnen met een lichaamsgewicht van maximaal 15 kilo. Voordeel van een voorzitje is dat u uw peuter goed in het zicht heeft, terwijl hij of zij bovendien lekker voor zich uit kan kijken. Aangezien het gewicht nog meevalt, valt ook de extra ballast bij het sturen nog redelijk mee.  

Noot: voorzitjes worden bij meerdere merken ook wel de Mini genoemd.

Achterzitje
Zeker vanaf 15 kilogram – 3 jaar en ouder – kan uw nog jonge zoon of dochter het best in een fietsstoeltje achterop zitten. Dat kan ook al in een eerder stadium (vanaf rond 9 kilo), bijvoorbeeld als een nog jonger broertje of zusje de plek voorop gaat innemen. Het fietszitje achter op de fiets is geschikt tot uiterlijk een leeftijd van 10 jaar, of een gewicht van plusminus 35 kilogram. Oudere, zwaardere kinderen kunnen het beste achterop, omdat dit deel van de fiets zwaarder belast kan worden zonder stabiliteit te verliezen. Een ander voordeel van een achterzitje is dat het opstappen eenvoudiger wordt.

Noot: achterzitjes worden bij meerdere merken ook wel de Maxi genoemd.

Bovenstaande is een leidraad!
Achterzitjes die geschikt zijn voor kinderen tot 35 kilo, vormen echter een uitzondering. De meeste bagagedragers zijn namelijk niet gemaakt voor méér dan 25 kilo draaggewicht. Vanaf doorgaans 22 kilo lichaamsgewicht is het logisch dat het kind zelf zijn of haar fiets opstapt. Fietsstoeltjes voor achterop zijn er in twee verschillende categorieën: tot maximaal 15 kilo en tot maximaal 22 kilo (Klasse A15 en A22).

Let op: échte baby’s níet in een fietsstoel!
Heel belangrijk is het basisprincipe dat een kind pas in een fietsstoeltje mag plaatsnemen, als het zelfstandig kan zitten. Gemiddeld is dit vanaf ongeveer 9 maanden. Wilt u uw (jongere) baby vervoeren op de fiets? Doe dit dan niet in een gewoon fietsstoeltje, want daarvoor is het lichaampje nog te kwetsbaar. Eventueel is bijvoorbeeld een autostoeltje in een bakfiets wel een optie. Maak overigens sowieso nooit te lange tochten met baby’s of kinderen in een nog erg jonge leeftijd.

 

Lees meer
Filter uw producten

Urban Iki Front seat Chigusa Green - Bincho Black
Elegant, compact, veilig. Verfijnd qua vorm, kleur en materiaal. Het voorzitje Urban Iki, zoals deze chigusa groen en bincho zwart, combineert Japanse roots met zen-achtig Dutch Design. Met veel zitcomfort én Click & Go.
Urban Iki Rear seat Bincho Black - Kurumi Brown
Een verfijnd achterzitje, qua vorm, kleur en materiaal. Elegant en veilig. De Urban Iki, zoals deze Bincho Black met Kurumi Brown, combineert Japanse roots met zen-achtig Dutch Design. Met veel zitcomfort én Click & Go. Voor uw eigen Iki gevoel...
Polisport Achterzitje Bubbly Maxi+ CFS drager zwart/grijs
Achterzitje met extra aandacht voor comfort en veiligheid. Voor deze prijs! Typisch Polisport, dat met de Bubbly Maxi+ CFS een fietszitje voor achterop heeft gemaakt dat zonder gereedschap past op fiets en e-bike.
Qibbel Air Voorzitje Black
Een goed en betrouwbaar fietsstoeltje begint met de basis. Het lichtgewicht Qibbel Air voorzitje in de kleur zwart heeft een rugleuning van zwart mesh.
Urban Iki Front seat Koge Brown - Bincho Black
Elegant, compact, veilig. Verfijnd qua vorm, kleur en materiaal. Het voorzitje Urban Iki, zoals deze in koge bruin en bincho zwart, combineert Japanse roots met zen-achtig Dutch Design. Met veel zitcomfort én Click & Go.
Urban Iki Achterzitje Bincho Black - frame
Dit achterzitje voor aan het frame is verfijnd qua vorm, kleur en materiaal. De Urban Iki is elegant en veilig, zoals deze Bincho Black: Japanse roots tezamen met zen-achtig Dutch Design. Dit uitgekiende fietszitje biedt veel comfort.
Urban Iki Rear seat Sakura Pink - Shinju White
Een verfijnd achterzitje, qua vorm, kleur en materiaal. Elegant en veilig. De Urban Iki, zoals deze Sakura Pink - Shinju White, combineert Japanse roots met zen-achtig Dutch Design. Met veel zitcomfort én Click & Go. Voor uw eigen Iki gevoel...
Qibbel Voorzitje Basiselement - Wit
Een goed en betrouwbaar fietsstoeltje begint met de basis. Dit zitje van Qibbel in de kleur wit is ontworpen met veiligheid en gemak hoog in het vaandel. Bovendien is dit zitje naar wens af te stylen met één van de Qibbel stylingsets.
Qibbel Air Voorzitje Zwart-bruin
Een goed en betrouwbaar fietsstoeltje begint met de basis. Het lichtgewicht Qibbel Air voorzitje in de kleuren zwart en bruin heeft een rugleuning van zwart mesh.
Urban Iki Achterzitje Inaho Beige - Bincho Black- frame
Dit achterzitje voor aan het frame is verfijnd qua vorm, kleur en materiaal. De Urban Iki is veilig en biedt de perfecte combinatie van Japanse roots met zen-achtig Dutch Design. Dit fraaie fietszitje biedt bovendien veel zitcomfort.
Urban Iki Achterzitje Bincho Black - Kurumi Brown - frame
Dit achterzitje voor aan het frame is verfijnd qua vorm, kleur en materiaal. De Urban Iki is elegant en veilig, zoals deze Bincho Black met Kurumi Brown: Japanse roots tezamen met zen-achtig Dutch Design. Dit uitgekiende fietszitje biedt veel comfort.
Polisport Achterzitje Joy CFS Drager zwart/grijs
Een betaalbaar lichtgewicht achterzitje met veel aandacht voor comfort en veiligheid. De Joy CFS met dragerbevestiging heeft verstelbare voetsteunen, spaakbescherming en past op een fiets of e-bike.
Pagina 1 van 3