Fietshelmen voor kinderen

Een kinderfietshelm: vind hier de informatie die u erover moet weten om u te helpen bij een eventuele aankoop. Welke fietshelmen voor kinderen zijn er? Waar kunt op letten? Hoe weet u of de fietshelm voor jongens en meisjes veilig is? Welke maat helm moet u hebben en hoe komt u daarachter?

Waar vroeger een kinderfietshelm überhaupt niet of nauwelijks in het straatbeeld te zien was, is een helm voor kinderen voor op de fiets tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Hiervoor zijn twee redenen, waarvan de één het belangrijkst is, maar de andere evenzo zorgt voor de huidige grote populariteit van kinderhelmen.

Waarom zo populair?
De eerste reden: een kind dat op de fiets een helm draagt, is veruit beter beschermd bij valpartijen of erger. Dan gaat het dus om pure veiligheid. De tweede reden: waar langer geleden een fietshelm door het kind soms als 'stom' werd ervaren, zijn ze nu juist stoer, gaaf en gewild als extra fietsaccessoire. Dit is te danken aan de (zeer) vele soorten, kleuren en designs die er de laatste jaren op de markt zijn.

Kinderfietshelmen


Veiligheid fietshelm kind

Als eerste een toelichting op de bescherming die een fietshelm voor het kind biedt. Die extra bescherming begint al bij het feit dat een fietsend kind met helm op in het verkeer eerder in het oog springt, ook bij automobilisten. Alleen al doordat hij of zij überhaupt een helm draagt, en zeker wanneer dit een kleurrijk of anderszins opvallend exemplaar betreft. Er is daarvoor een riante keuze aan helmprints.

Kinderhelm helpt hersentrauma's voorkomen
Verder komt het natuurlijk vooral aan op het effect bij een onverhoopt klein of groter ongeluk. Maakt het kind een smak, dan is het hoofd(je) normaal gesproken het belangrijkst dat beschermd moet worden. Een kinderhelm vangt de ergste klap op van de door de val ontstane krachten. Uit onderzoek blijkt dat dit onder andere trauma's in de hersenen kan voorkomen.

Hoe biedt de fietshelm eigenlijk bescherming?
Dat zit zo: de fietshelm verspreidt de klap over een groter oppervlak van het hoofd. Daarnaast absorbeert de foamlaag van de helm, die zich bevindt aan de binnenzijde, de zogeheten botsenergie. En er is nog een andere, voor de hand liggende reden waarom een (kinder)fietshelm voor extra veiligheid zorgt. Namelijk: de buitenzijde ofwel de schaal van de helm voorkomt direct contact tussen het hoofd en - in de meeste gevallen - de harde grond en/of scherpe objecten.

Fietshelm kinderen

Hoe draag je de kinderfietshelm? 
Een voorwaarde voor een goede werking van de kinderhelm, is dat deze goed om het hoofd zit. De fietshelm goed dragen is het resultaat van twee factoren. Enerzijds het vinden van de juiste maat - via het juist meten van de hoofdomtrek. En anderzijds het op de juiste wijze op het hoofd zetten van de helm.

Meten hoofdomtrek kinderhoofd?
Wat betreft het opmeten van de hoofdomtrek om de maat van de kinderfietshelm te bepalen: dit werkt als volgt. Doe dit in een rechte lijn, ter hoogte van net iets boven de oren, 2 tot 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen. Dit is het breedste deel van het hoofd(je) en geeft de grootst mogelijke hoofdomtrek aan.

Gebruik hiervoor gewoon een eenvoudig meetlint. Sla dit nauwkeurig om naar de achterkant van de schedel, als gezegd in een rechte lijn, aan de zijkanten net iets boven de oren. Controleer de eerste meting met een tweede; komen beide metingen overeen, dan zult u de juiste maat te pakken hebben. 

Een klein beetje speling
Noot: de fietshelm moet naadloos passen en aanvoelen als een tweede huid op het hoofd. Bij het bewegen van het hoofd moet de helm op zijn plaats blijven zitten. Er mag niet te veel speling zijn, maar de helm mag ook weer niet knellen. Dat geldt overigens ook voor de sluitriempjes. Koop de kinderhelm dus nooit op de groei. Daarnaast mag de helm het zicht en het gehoor van het kind in het verkeer niet in de weg zitten.

Hoe zet je de helm goed op het kinderhoofd?
Na het bepalen van de hoofdomtrek, vindt u bij elke productbeschrijving van een kinderfietshelm op Fietsparadijs.com de bijbehorende maten. Vervolgens is het van belang om de fietshelm goed op het hoofd te zetten. Hoe, leggen we nu uit.

Zet de helm recht, dus horizontaal op het hoofd. De voorkant hoort iets boven de wenkbrauwen te zitten. Laat de helm niet naar achteren zakken. Ondertussen moet er voor de sluiting onder de kin een klein beetje speling zijn. Daarna draait u de helm zelf met de verstelbare binnenring (binnenbeugel) 'strak'. Dat wil zeggen: houd (net) een vinger speling, zodat het niet gaat knellen.

Kinderfietshelmen


Tot slot deze tips voor aankoop of gebruik van een kinderhelm:

Gebruik géén helm die (ooit) al een val heeft ondergaan. Ook al is het niet altijd te zien aan de buitenkant. Bij een val wordt namelijk de zachte binnenzijde ingedrukt en dat heeft als gevolg dat de helm daarna niet langer of in onvoldoende mate stoten kan opvangen.

Gebruik géén helm die ouder is dan vijf jaar. Dit geldt ook voor alle officieel goedgekeurde kinderfietshelmen. Zo wordt bij een helm die te oud is, door de inwerking van UV-licht (zon) de buitenkant minder van kwaliteit. Berg de helm daarom ook het liefst donker en droog op.

O ja: alle kinderhelmen op Fietsparadijs.com hebben het Europese keurmerk EN 1078, hetgeen onder andere zekerheid biedt op het vlak van veiligheid. U vindt in deze webshop fietshelmen voor kinderen van bekende merken als ABUS, Bobike, Yepp, QT, Crazy Safety, Polisport, CoConuts en Kiddimoto.


Vragen over een fietshelm? Stel ze aan Fietsparadijs.com. Of bekijk direct ons aanbod!

 

Lees meer
Filter uw productenABUS Kinderhelm Smooty Ocean S
Deze kleurrijke helm met zeediertjes is helemaal van deze tijd. De helm, in maat Small, is er speciaal voor kinderen. Met voldoende bescherming, in-moldconstructie en verstelbare binnenring. Veilig en comfortabel dus!
ABUS Kinderhelm Smiley 2.0 Pink Butterfly M
De vrolijke ABUS Smiley Pink Butterfly kinderfietshelm is ideaal voor meisjes. De helm is goedgekeurd door de Duitse Verkeerswacht en is veilig en comfortabel. Voorzien van insectennetje en ventilatie. Maat M.
SALE ABUS Kinderhelm Scraper V.2 Petrol L
ABUS Kinderhelm Scraper V.2 Petrol L
De Scraper v.2 is een kwaliteitsserie kinderhelmen van het Duitse merk ABUS. De helmen zijn veilig, comfortabel en beschikken over een verstelbaar sluitsysteem. Maat L.

€52,95 €42,95

Informatie
Alpina Kinderfietshelm Hackney Disney Minnie Mouse
Op deze roze kinderfietshelm met Minnie Mouse erop zullen meisjes direct verliefd worden. De lichtgewicht helm is veilig en zit prettig om het kinderhoofd.
Alpina Kinderfietshelm Ximo Disney Frozen II
De Frozen-fietshelm Ximo Disney van Alpina, met Elsa, Anna en Olaf erop, is een helm om verliefd op te worden. De helm is veilig en zit prettig om het kinderhoofd.
ABUS Kinderhelm Smooty Smiley White S
Deze kleurrijke helm met smileys is helemaal van deze tijd. De helm, in maat Small, is er speciaal voor kinderen. Met voldoende bescherming, in-moldconstructie en verstelbare binnenring. Veilig en comfortabel dus!
SALE ABUS Kinderhelm Anuky Rose Owl S
ABUS Kinderhelm Anuky Rose Owl S
De ABUS Anuky Rose Owl is licht en sterk tegelijk. De kwaliteit van deze vrolijke kinderhelm komt naar voren in de bescherming, pasvorm en het draagcomfort. Met extra's zoals vliegengaas en geïntegreerd ledlicht.

€46,95 €38,95

Informatie
Alpina Kinderfietshelm Hackney Disney Frozen II
Dit is een fietshelm om verliefd op te worden. Elsa, Anna en Olaf sieren namelijk deze leuke Frozen-kinderhelm. De helm is veilig en zit prettig om het kinderhoofd.
ABUS Kinderhelm Smooty Beetle Sun S
Deze kleurrijke helm met beestjes is helemaal van deze tijd. De helm, in maat Small, is er speciaal voor kinderen. Met voldoende bescherming, in-moldconstructie en verstelbare binnenring. Veilig en comfortabel dus!
ABUS Kinderhelm Smooty Pink Butterfly M
Deze kleurrijke helm met vlinders en bloemen is helemaal van deze tijd. De helm, in maat Medium, is er speciaal voor kinderen. Met voldoende bescherming, in-moldconstructie en verstelbare binnenring. Veilig en comfortabel dus!
Bobike Kinderhelm ONE Bahama Blue xs
Zoekt u een goede kinderfietshelm? Dan is deze helm van Bobike iets voor u. Uitgevoerd in Bahama Blue, maat xs. Een degelijke, sportieve en veilige fietshelm van een merk met goede naam. En: betaalbaar!
Bobike Kinderhelm ONE Bahama Blue s
Zoekt u een goede kinderfietshelm? Dan is deze helm van Bobike misschien iets voor u. Uitgevoerd in Olive Green, maat s. Een degelijke, sportieve en veilige fietshelm van een merk met goede naam. En: betaalbaar!
Pagina 1 van 16