Fietshelmen voor kinderen

Een kinderfietshelm: vind hier de informatie die u erover moet weten om u te helpen bij een eventuele aankoop. Welke fietshelmen voor kinderen zijn er? Waar kunt op letten? Hoe weet u of de fietshelm voor jongens en meisjes veilig is? Welke maat helm moet u hebben en hoe komt u daarachter?

Waar vroeger een kinderfietshelm überhaupt niet of nauwelijks in het straatbeeld te zien was, is een helm voor kinderen voor op de fiets tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Hiervoor zijn twee redenen, waarvan de één het belangrijkst is, maar de andere evenzo zorgt voor de huidige grote populariteit van kinderhelmen.

Waarom zo populair?
De eerste reden: een kind dat op de fiets een helm draagt, is veruit beter beschermd bij valpartijen of erger. Dan gaat het dus om pure veiligheid. De tweede reden: waar langer geleden een fietshelm door het kind soms als 'stom' werd ervaren, zijn ze nu juist stoer, gaaf en gewild als extra fietsaccessoire. Dit is te danken aan de (zeer) vele soorten, kleuren en designs die er de laatste jaren op de markt zijn.

Kinderfietshelmen


Veiligheid fietshelm kind

Als eerste een toelichting op de bescherming die een fietshelm voor het kind biedt. Die extra bescherming begint al bij het feit dat een fietsend kind met helm op in het verkeer eerder in het oog springt, ook bij automobilisten. Alleen al doordat hij of zij überhaupt een helm draagt, en zeker wanneer dit een kleurrijk of anderszins opvallend exemplaar betreft. Er is daarvoor een riante keuze aan helmprints.

Kinderhelm helpt hersentrauma's voorkomen
Verder komt het natuurlijk vooral aan op het effect bij een onverhoopt klein of groter ongeluk. Maakt het kind een smak, dan is het hoofd(je) normaal gesproken het belangrijkst dat beschermd moet worden. Een kinderhelm vangt de ergste klap op van de door de val ontstane krachten. Uit onderzoek blijkt dat dit onder andere trauma's in de hersenen kan voorkomen.

Hoe biedt de fietshelm eigenlijk bescherming?
Dat zit zo: de fietshelm verspreidt de klap over een groter oppervlak van het hoofd. Daarnaast absorbeert de foamlaag van de helm, die zich bevindt aan de binnenzijde, de zogeheten botsenergie. En er is nog een andere, voor de hand liggende reden waarom een (kinder)fietshelm voor extra veiligheid zorgt. Namelijk: de buitenzijde ofwel de schaal van de helm voorkomt direct contact tussen het hoofd en - in de meeste gevallen - de harde grond en/of scherpe objecten.

Fietshelm kinderen

Hoe draag je de kinderfietshelm? 
Een voorwaarde voor een goede werking van de kinderhelm, is dat deze goed om het hoofd zit. De fietshelm goed dragen is het resultaat van twee factoren. Enerzijds het vinden van de juiste maat - via het juist meten van de hoofdomtrek. En anderzijds het op de juiste wijze op het hoofd zetten van de helm.

Meten hoofdomtrek kinderhoofd?
Wat betreft het opmeten van de hoofdomtrek om de maat van de kinderfietshelm te bepalen: dit werkt als volgt. Doe dit in een rechte lijn, ter hoogte van net iets boven de oren, 2 tot 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen. Dit is het breedste deel van het hoofd(je) en geeft de grootst mogelijke hoofdomtrek aan.

Gebruik hiervoor gewoon een eenvoudig meetlint. Sla dit nauwkeurig om naar de achterkant van de schedel, als gezegd in een rechte lijn, aan de zijkanten net iets boven de oren. Controleer de eerste meting met een tweede; komen beide metingen overeen, dan zult u de juiste maat te pakken hebben. 

Een klein beetje speling
Noot: de fietshelm moet naadloos passen en aanvoelen als een tweede huid op het hoofd. Bij het bewegen van het hoofd moet de helm op zijn plaats blijven zitten. Er mag niet te veel speling zijn, maar de helm mag ook weer niet knellen. Dat geldt overigens ook voor de sluitriempjes. Koop de kinderhelm dus nooit op de groei. Daarnaast mag de helm het zicht en het gehoor van het kind in het verkeer niet in de weg zitten.

Hoe zet je de helm goed op het kinderhoofd?
Na het bepalen van de hoofdomtrek, vindt u bij elke productbeschrijving van een kinderfietshelm op Fietsparadijs.com de bijbehorende maten. Vervolgens is het van belang om de fietshelm goed op het hoofd te zetten. Hoe, leggen we nu uit.

Zet de helm recht, dus horizontaal op het hoofd. De voorkant hoort iets boven de wenkbrauwen te zitten. Laat de helm niet naar achteren zakken. Ondertussen moet er voor de sluiting onder de kin een klein beetje speling zijn. Daarna draait u de helm zelf met de verstelbare binnenring (binnenbeugel) 'strak'. Dat wil zeggen: houd (net) een vinger speling, zodat het niet gaat knellen.

Kinderfietshelmen


Tot slot deze tips voor aankoop of gebruik van een kinderhelm:

Gebruik géén helm die (ooit) al een val heeft ondergaan. Ook al is het niet altijd te zien aan de buitenkant. Bij een val wordt namelijk de zachte binnenzijde ingedrukt en dat heeft als gevolg dat de helm daarna niet langer of in onvoldoende mate stoten kan opvangen.

Gebruik géén helm die ouder is dan vijf jaar. Dit geldt ook voor alle officieel goedgekeurde kinderfietshelmen. Zo wordt bij een helm die te oud is, door de inwerking van UV-licht (zon) de buitenkant minder van kwaliteit. Berg de helm daarom ook het liefst donker en droog op.

O ja: alle kinderhelmen op Fietsparadijs.com hebben het Europese keurmerk EN 1078, hetgeen onder andere zekerheid biedt op het vlak van veiligheid. U vindt in deze webshop fietshelmen voor kinderen van bekende merken als ABUS, Bobike, Yepp, QT, Crazy Safety, Polisport, CoConuts en Kiddimoto.


Vragen over een fietshelm? Stel ze aan Fietsparadijs.com. Of bekijk direct ons aanbod!

 

Lees meer
Filter uw producten


ABUS Kinderhelm Scraper 3.0 Ultra Blue L
Stoere, blauwe kinderfietshelm van ABUS. Maat L, hoofdomtrek 57-61 cm. Zeer veilig en comfortabel. De helm is precies af te stellen middels de verstelbare binnenring. Met veiligheidskeurmerk EN 1078. Tevens goedgekeurd door TÜV en de Duitse Verkeerswacht.
Polisport Kinderhelm Race
De prijs-kwaliteitverhouding is bij deze helm dik in orde. Polisport maakt betaalbare, goede helmen met gave prints en denkt eveneens aan bescherming, pasvorm en draaggemak. Met deze kinderhelm Race is uw kind altijd nummer 1!
SALE ABUS Fietshelm Scraper 3.0 Signal Orange L
ABUS Fietshelm Scraper 3.0 Signal Orange L
De Scraper 3.0 is een kwaliteitshelm van ABUS, uitgevoerd in fluoriserend oranje. De helm is veilig, comfortabel en beschikt over een verstelbaar sluitsysteem.

€49,95 €44,95

Informatie
SALE ABUS Fietshelm Scraper 3.0 Polar Matt M
ABUS Fietshelm Scraper 3.0 Polar Matt M
De Scraper 3.0 is een kwaliteitshelm van ABUS, uitgevoerd in mat wit. De helm is veilig, comfortabel en beschikt over een verstelbaar sluitsysteem.

€49,95 €44,95

Informatie
Bobike Kinderhelm GO maat XS Marshmallow Mint
Veilig? Jazeker. Comfortabel? Jazeker. Bobike heeft met de kinderfietshelm GO, zoals deze Marshmallow Mint in XS, veel details gecombineerd om tot een uitstekend beschermende én prettig zittende helm te komen. Met Easy-Lock, zachte riem en méér.
Bobike Kinderhelm Plus maat S Dino
Veilig en comfortabel. De lichtgewicht kinderfietshelm Plus van Bobike is een prettig zittende helm met in-mold constructie en reflecterende details. De helm is verkrijgbaar in drie leuke prints.
Melon Kinderhelm Closed Eyes Matt XXS-S Zwart
Een stoere kinderhelm, uitgevoerd in mat zwart. Deze sterke en vederlichte fietshelm is bedoeld voor de allerkleinsten. De helmen van het merk Melon zijn individueel in te stellen en zitten als gegoten. Met reflectie, uitneembare pads en optimale ventila
Melon Kinderhelm Camouflage Blue M-L
Een sterke en lichte fietshelm van het merk Melon, in camouflage blauw. Deze helm is individueel in te stellen en zit daardoor als gegoten. Met reflectie, uitneembare pads en optimale ventilatie.
SALE Alpina Kinderfietshelm Hackney Disney Minnie Mouse
Alpina Kinderfietshelm Hackney Disney Minnie Mouse
Op deze roze kinderfietshelm met Minnie Mouse erop zullen meisjes direct verliefd worden. De lichtgewicht helm is veilig en zit prettig om het kinderhoofd.

€59,95 €51,95

Informatie
Melon Kinderhelm Dotty White XXS-S
Een lieve rode helm met witte stippen. Deze sterke en vederlichte fietshelm is bedoeld voor de allerkleinsten. De helmen van het merk Melon zijn individueel in te stellen en zitten als gegoten. Met reflectie, uitneembare pads en optimale ventilatie.
Bobike Kinderhelm GO maat XS Lemon Sorbet
Veilig? Jazeker. Comfortabel? Jazeker. Bobike heeft met de kinderfietshelm GO, zoals deze Lemon Sorbet in XS, veel details gecombineerd om tot een uitstekend beschermende én prettig zittende helm te komen. Met Easy-Lock, zachte riem en méér.
Kiddimoto Kinderhelm Love Medium
Een opvallende witte helm met vrolijke opdruk van onder andere hartjes. Deze kinderhelm heeft een matte finish en is van het uitermate populaire merk Kiddimoto. De Love variant is er in medium (deze hier) en in small.
Pagina 1 van 16