Welk slot op de (elektrische) fiets?

Welk fietsslot moet u kiezen? Deze tips helpen u bij de keuze voor een slot voor de fiets, kinderfiets of e-bike. Met uitleg over welke fietssloten er zijn. En welke eigenschappen, voordelen en nadelen de verschillende sloten hebben.

Bent u op zoek naar een slot voor de fiets - of elektrische variant - dan zijn er de volgende vijf mogelijkheden. U kunt dan een kettingslot kopen, een beugelslot, een ringslot - eventueel in combinatie met een insteekslot, een kabelslot en/of een vouwslot.

 

Fietsslot kiezen

 

1) Algemeen

Hierboven staat al 'en/of'. Het is namelijk raadzaam om twee fietssloten te hebben en te gebruiken. Dit is het advies van onafhankelijke instanties zoals onder andere de politie. Eigenlijk moeten we zeggen: twee verschillende soorten fietssloten. Want één belangrijk voordeel zit 'm in het feit dat een fietsendief in zo'n geval ook vaardigheden en kennis van zaken moet hebben van twee soorten fietssloten - wil deze überhaupt kans maken uw tweewieler onreglementair tot de zijne of hare te gaan rekenen. De meeste fietsendieven, gelukkig, zijn echter goed in het openbreken van 'slechts' één type slot.

Het gebruik van een tweede fietsslot heeft ook simpelweg als voordeel dat een dief twee keer zo lang bezig is om er iets - iets dat uzelf niet wilt - van te maken. Bovendien: is één van de twee sloten geschikt om de fiets of e-bike ergens mee aan vast te zetten, dan is uw tweewieler niet even op te tillen en weg te dragen. De dief zal dan ter plekke met zijn kunde en gereedschap aan de gang moeten. En ook dat is weer een belangrijke, voor u gunstige en voor hem of haar duidelijk nadelige drempel.

Het type slot waarmee u uw elektrische of conventionele fiets ergens aan vast kunt zetten, zijn het kettingslot en het beugelslot. Eventueel ook het vouwslot. Een ideale combinatie is vaak het vaste ringslot, ook wel frameslot genoemd, samen met een ketting- of beugelslot. Maar bij het kiezen van een voor u praktisch fietsslot geven vooral de volgende voordelen en nadelen per slot een inzichtelijk beeld.

 

2) Voordelen en nadelen van elk type fietsslot

De voordelen van een kettingslot zijn er in meervoud. Genoemd hebben we al dat hiermee de fiets of kinderfiets op slot gezet kan worden ergens aan vast. Dat kan een boom zijn of een paal of hek. Het kan eventueel ook een zelf bij uw huis (of elders) aangebrachte muuranker zijn. Een kettingslot met zijn vele schakels is bovendien erg flexibel. Dat maakt het bovengenoemde extra makkelijk en snel.

Een voordeel van dit type slot is ook dat u kunt kiezen uit vele ART-kettingsloten. Wat het ART-keurmerk is, leest u hier. Kort gezegd zijn deze sloten bovengemiddeld veilig en sterk, en als zodanig ook erkend door verzekeraars. Deze kettingsloten zijn van gehard staal. En u kunt de dikte ofwel de diameter van de schakels laten afhangen van bijvoorbeeld de waarde van de fiets en de praktische omstandigheden (wel of niet diefstalgevoelig?) waarin u en uw tweewieler doorgaans bivakkeren.

Een kettingslot vervoert u daarnaast al rijdende eenvoudig op uw fiets. De ketting is immers om bijvoorbeeld de zadelpen heen te slaan. Kleinere of gemiddeld grote kettingsloten passen zelfs makkelijk in een fietstas, fietskrat of zelfs stuurtas. Verder is er veel keus qua lengte: van ruim onder één meter tot meterslang.

Een nadeel van een kettingslot kan het gewicht zijn, mede afhankelijk van - en in combinatie met - de lengte. Bij een zwaar slot en onzorgvuldig gebruik kan ook het frame eronder lijden, alhoewel de stalen schakels wel altijd omgeven zijn door een nylon beschermhoes.

***

Wat betreft de voordelen van een beugelslot: denk ook hierbij in eerste instantie aan het gebruik van gehard staal en, in méér of mindere mate, een stevige diameter. Samen met een solide slotcilinder leiden deze vaak tot het ART-certificaat. Ook onder ART-beugelsloten is er het nodige te kiezen als het gaat om het formaat, de prijs en het merk. En ook een ART-gekeurd beugelslot is ideaal als tweede slot.

Een beugelslot weegt daarnaast gemiddeld minder dan een kettingslot. Een beugelslot is over het algemeen ook iets goedkoper. En omdat dit slot voorgevormd is, is het beugelslot weliswaar minder flexibel dan het kettingslot, maar is de fiets daarom juist ook vaak sneller ergens aan vast te zetten. Zeker met een vooraf bepaalde vaste plek door het wiel, om het frame en een niet te dikke pilaar, paal of spijl.   

Een nadeel van het beugelslot blijft echter toch de lagere mate van flexibiliteit. Dit geldt vooral bij het op slot zetten van de fiets aan een wisselend vast object. Het is met een beugelslot soms ook minder eenvoudig om de juiste plek te vinden waarbij u het slot goed om het framegedeelte van de fiets krijgt. Een ander, zij het klein nadeel, kan zijn dat een beugelslot minder makkelijk mee te nemen is onderweg op de fiets. De beugel past minder goed bij het zadel of bijvoorbeeld in een stuurtas, maar uiteraard nog altijd wel in een gewone fietstas of in een fietskrat of fietsmand.

Fietsslot keuze: een ringslot?

De voordelen van een ringslot zijn al tientalen jaren evident. Het is het meest klassieke fietsslot en ook in deze tijden van de elektrische fiets blijft het ringslot - of in een andere term frameslot - gewoon uitstekend dienst doen. Met de vaste montage aan het fietsframe heeft u dit slot altijd bij de hand, en hetzelfde geldt voor de sleutel. Per ongeluk vergeten, of zelfs het kwijtraken van de sleutel, is er onderweg dus niet bij.

Ook ringsloten zijn veelvuldig voorzien van het ART-keurmerk. Andere voordelen zijn dat een ringslot zéér gebruiksvriendelijk is. Met twee tellen staat de fiets op slot - alleen nog niet ergens aan vast, maar daarvoor kunt u zoals gezegd aanvullend een kettingslot, beugelslot of eventueel vouwslot gebruiken. Een ringslot leidt ook nooit tot beschadiging aan het frame. Bovendien is dit type slot wat goedkoper. En een ideaal, efficiënt een-tweetje is die tussen ringslot en een insteekketting of eventueel een insteekkabel. Met een insteekketting heeft u altijd de voordelen van een kettingslot bij de hand.

Een nadeel van een ringslot is dat deze een gemiddeld niveau van beveiliging biedt. Zeker bij duurdere fietsen en zeker op meer diefstalgevoelige plaatsen is óók een tweede slot eigenlijk onmisbaar. Al helemaal omdat de fiets met slechts een ringslot door een dief makkelijk - op slot en al - te verplaatsen is of snel in te laden in bijvoorbeeld een bestelbusje.

***

De voordelen van een kabelslot voor de fiets zijn de veruit bovengemiddelde flexibele eigenschappen. Kabelsloten zijn naast zeer buigzaam ook in veel lengtes beschikbaar. Meerdere fietsen, e-bikes en/of bakfietsen ermee aan elkaar vastzetten is bij voldoende lengte geen probleem. Ook wegen kabelsloten erg weinig. Voor de kinderfiets is een kabelslot dan ook populair. Een kabelslot is eenvoudig op te rollen en mee te nemen én heeft een softe kunststof buitenzijde. Dat is ook weer beter voor het frame en het lak van de fiets. Bovendien is een kabelslot goedkoper dan de meeste andere fietssloten.

Echter, een kabelslot biedt minder anti-diefstal bescherming dan bijvoorbeeld het kettingslot en het beugelslot. Ze zijn minder sterk, makkelijker door te knijpen en krijgen dan ook niet het ART-keurmerk. Een fiets die op slot staat met alleen een kabelslot, is normaal gesproken niet te verzekeren.

***

De voordelen van een vouwslot bestaan uit onder andere de zéér compacte vorm. Net als de vouwfiets is een vouwslot erg gemakkelijk mee te nemen. Vaak is bij aankoop ook een bijpassende houder of een tasje inbegrepen. Het gewicht valt meestal erg mee én, niet onbelangrijk, ook met een vouwslot kunt u de fiets of elektrische fiets vastzetten aan de vaste wereld. Ook een vouwslot kan dus dienen als tweede fietsslot. Zeker als het vouwslot beschikt over alarm, maar vooral als het een ART-vouwslot is, biedt het veel bescherming bij het voorkomen van diefstal.

Een nadeel van een vouwslot is dat dit type fietsslot net wat lastiger ergens omheen is te slaan. Een kettingslot is flexibeler. En lang niet elk vouwslot voor de fiets of e-bike beschikt over het ART-predicaat.


3) Specifieke kenmerken per soort fietsslot

Heeft u het fietsslot van uw waarschijnlijke voorkeur kunnen bepalen? Kijk dan naar de specifieke kenmerken van het betreffende type slot.

Let bij een kettingslot op deze mogelijke eigenschappen:

- heeft het een ART-keurmerk? Zo ja, ART-2 of ART-3 (de laatste biedt nog meer bescherming voor e-bike en andere duurdere fietsen)?

- welke lengte heeft het? Hoe langer, hoe meer mogelijkheden, maar ook hoe hoger het gewicht.

- welke diameter hebben de schakels?

- heeft het een anti-stofklepje?

- heeft het kettingslot auto-clicksluiting?

- heeft het kettingslot een versterkte cilinder?

- hoeveel reservesleutels ontvangt u erbij?

- en uiteraard: welke prijs hoort erbij en is het een goed merk?

 

Keuze voor een fietsslot: welke fietssloten zijn er?

 

Let bij een beugelslot op deze mogelijke eigenschappen:

- heeft het een ART-keurmerk?

- is het beugelslot niet te zwaar, maar ook qua gewicht geschikt voor de fiets?

- welke afmetingen hebben de binnenbeugel en buitenbeugel? Voor welke fiets / e-bike gebruikt u de beugel en hoe en waar moet deze vast?

- heeft het beugelslot een sterke cilinder?

- is het eventueel voorzien van een framehouder?

- hoeveel reservesleutels ontvangt u erbij?

- en uiteraard: welke prijs hoort erbij en is het een goed merk?


Let bij een ringslot op deze mogelijke eigenschappen:

- heeft het ringslot een ART-keurmerk (ART-2)?

- zijn de afmetingen geschikt voor uw eigen fiets? Let op de dikte van de ring of eventueel een benodigde extra brede opening voor bijvoorbeeld brede (ballon)banden bij transportfiets, cruiser of ATB.

- kan er in het ringslot een insteekketting of insteekkabel? Of is deze al inclusief?

- heeft het cilinderhuis extra inslagbeveiliging?

- hoeveel reservesleutels ontvangt u erbij?

- en uiteraard: welke prijs hoort erbij en is het een goed merk?

 

Let bij een kabelslot voor de fiets op deze mogelijke eigenschappen:

- hoe lang is het kabelslot? Lang genoeg om er meerdere van uw fietsen mee aan elkaar te zetten bijvoorbeeld?

- is het een kabelslot met sleutel of een cijferslot?

- is het een kabelslot voor volwassenen of een kabelslot voor de kinderfiets?

- is het een kabel met vast slot of met een los hangslot?

- hoeveel reservesleutels ontvangt u erbij?

- wat is de diameter van de kabel?

- is het met auto-clicksluiting?

- is een vaste clip voor bevestiging aan de fiets inbegrepen (soms het geval)?

- en uiteraard: welke prijs hoort erbij en is het een goed merk?

 

Let bij een vouwslot op deze mogelijke eigenschappen:

- is het een vouwslot met ART-keurmerk (ART-2)?

- welke lengte heeft het vouwslot? Hoe langer, hoe meer mogelijkheden, maar ook: hoe zwaarder.

- betreft het een vouwslot met alarm?

- hoe sterk zijn de scharnierpunten?

- heeft het vouwslot een hoogwaardige cilinder?

- is het inclusief een opbergtasje / transporttasje?

- is het met een bevestigingsclip voor aan het fietsframe?

- hoeveel reservesleutels ontvangt u erbij?

- en uiteraard: welke prijs hoort erbij en is het een goed merk?


Zie hier ons grote aanbod aan fietssloten en e-bike sloten!

 

Lees meer
Filter uw producten
SALE ABUS Kettingslot Iven 8210 110cm ART-2
ABUS Kettingslot Iven 8210 110cm ART-2
Tijdelijke ACTIE!! Kettingsloten van het model Iven voldoen aan de strenge eisen van uw fietsverzekering. Testwinnaar in de ANWB Slotentest 2022.

€64,95 €54,95

Informatie
SALE ABUS Kettingslot Iven Chain 8210 85cm ART-2
ABUS Kettingslot Iven Chain 8210 85cm ART-2
De ABUS Iven Chain 8210 is een kettingslot dat voldoet aan de strenge eisen van uw fietsverzekering. ✓ ART 2 gecertificeerd en winnaar ANWB Slotentest.

€54,95 €47,95

Informatie
Lynx Kettingslot Stelix 110 CM - 8,3 MM - ART-2
Een slot met een mooie lengte van 110 centimeter, een stevige ketting met een diameter van 8,3 millimeter, een beschermhoes en vaste kop. Inclusief drie sleutels. Winnaar 2e plaats in de ANWB-slotentest en toch heel betaalbaar!
SALE ABUS Kettingslot Ivy Chain 9210 met ART-3 keurmerk (85cm)
ABUS Kettingslot Ivy Chain 9210 met ART-3 keurmerk (85cm)
Fietsparadijs.com levert dit ABUS Ivy Chain kettingslot in de maten 85cm, 110cm, 140cm en 170cm. Met ART-keurmerk en testwinnaar van de ANWB slotentest.

€89,95 €79,95

Informatie
SALE ABUS Kettingslot Iven Chain 8210 140 cm ART-2
ABUS Kettingslot Iven Chain 8210 140 cm ART-2
De Iven Chain is een kettingslot van ABUS met een lengte van 140 cm. Met flexibele kettingsok, 8 mm vierkante schakels en ART-2 keurmerk. Winnaar ANWB Slotentest 2022!

€79,95 €64,95

Informatie
SALE Pro-tect Kettingslot Cubic ART-2 - 95 CM
Pro-tect Kettingslot Cubic ART-2 - 95 CM
De Cubic is een veilig, ijzersterk kettingslot van 95 centimeter lang met keurmerk ART-2. Met hoes van nylon en stofklepje.

€37,95 €29,95

Informatie
AXA Vouwslot Foldable 1000 105cm ART-2 met houder donkergrijs
De AXA Foldable 1000 is een vouwslot dat eenvoudig is in gebruik. Het lichte, sterke en betaalbare slot is leverbaar in donkergrijs en is 105 cm lang. ✓ ART 2 voor de fietsverzekering. ✓ Houder.
Tex-Lock Kabelslot Textielslot Orbit Zwart - ART-2
De Tex-Lock Orbit: een uniek hightech fietsslot opgebouwd uit meerlaags textielcomposiet. ART-2 gecertificeerd en met een lengte van 1 meter.

€141,00

Informatie
SALE AXA Ringslot Defender ART-2 (zwart)
AXA Ringslot Defender ART-2 (zwart)
Fietsparadijs.com heeft dit ringslot van AXA in twee kleuren. Bestel nu en het is morgen al in huis! Dit slot kan bevestigd worden op de schroefdraad in het frame en wordt geleverd zonder bevestigingsmateriaal.

€28,95 €19,95

Informatie
AXA Insteekketting RLC Plus 140cm (zwart)
Fietsparadijs.com heeft AXA insteekkettingen in verschillende kleuren en maten.
AXA Insteekketting RLC 140cm (zwart) met zadeltas
Fietsparadijs.com heeft deze AXA insteekketting van 140 cm met zadeltasje. Deze ketting heeft 5,5 mm dikke schakels en een zwarte nylon hoes.
Tex-Lock Kabelslot Textielslot Orbit Oranje - ART-2
De Tex-Lock Orbit: een uniek hightech fietsslot opgebouwd uit meerlaags textielcomposiet. ART-2 gecertificeerd en met een lengte van 1 meter.

€141,00

Informatie
Pagina 1 van 5