Tip: een zadel op stang (buiszadel)

Een zadel op stang is een extra zadel dat bevestigd is op het framebuis. Degene die fietst kan hiermee vóór zich een kind meenemen. Voor heel jonge kinderen is er een fietsstoeltje, voorop of achter op de fiets, maar voor iets oudere kinderen is zo'n buiszadel een uitkomst. 

 

Webshop met zadel op stang

Een zadel op stang kan worden geplaatst op een gewone fiets of op een elektrische fiets. Zo'n zadel kan worden gemonteerd op een damesfiets en op een herenfiets. Wel zijn er verschillende varianten, om voor haast elk type fiets of e-bike een geschikte buiszadel te hebben. Omdat de afmetingen en vormen van de frames afwijken, moet het montagedeel van de zadel op stang hier goed op afgestemd zijn.

Verschil in frame en buizen
Bovendien is er al één wezenlijk verschil tussen een fiets voor dames en een fiets voor heren: de bovenbuis. Bij een herenfiets loopt deze immers hoger en rechter dan bij een damesfiets. Ook specificaties zoals de buisdiameter en überhaupt of er sprake is van één of twee buizen, is van belang.

Voor kinderen van zo'n 3 tot 7 jaar
Meestal ligt het draaggewicht ongeveer op maximaal 40 kilo. Een zadel op stang (van het gelijknamige merk of een ander merk) is daarmee een goed alternatief voor het op de fiets vervoeren van kinderen in de leeftijd van plusminus 3-4 tot 6-7 jaar. Op die leeftijd raken zij langzamerhand te zwaar, maar óók qua belevingswereld te oud voor het traditionele fietsstoeltje. Plaatsnemen op een stoer zadel samen en vlakbij papa of mama spreekt dan méér tot de verbeelding.

 

Een extra zadel op het frame van de fiets

 

Voordelen van een zadel op stang
Bovendien neemt een extra zadel minder ruimte in beslag op de fiets. In plaats van een achterzitje blijft er zo bijvoorbeeld meer ruimte over voor het meenemen van spullen op de bagagedrager. Ook het sturen verloopt wat lichter en gemakkelijker, afgezet tegen een fietsstoeltjes met kind erin geheel aan de voorzijde. Het frame draagt immers het gewicht. Verder staat zo'n zadel best grappig en stoer, en is het in die zin net weer even iets anders dan anders. 

Hoe plaatst u zo'n zadel op het frame? 
Het zadel monteert u tussen het stuur en het gewone zadel in. Het zadel zit u en uw benen vervolgens niet in de weg. Het monteren is prima te doen, met de handleiding erbij, die u op Fietsparadijs.com alvast online bij de productomschrijving vindt.

Ruggensteun, voetensteunen en spaakbeschermers
Vaak heeft een zadel op stang bij aankoop al een aan het zitje verankerde ruggensteun en voetensteun. Zeker wanneer sprake is van stalen voetsteunen geeft dit meteen praktisch houvast voor bij het opstappen. Er zijn ook extra spaakbeschermers verkrijgbaar voor bij het voorwiel. Verder is bij de ontwikkeling en fabricage van zo'n extra zadel rekening gehouden met zitcomfort, bijvoorbeeld door het te voorzien van foam.

Welke zadels op stang zijn er?
Als gezegd zijn er meerdere zadels op stang. Van meerdere merken, waaronder Zadel op Stang geschreven met hoofdletters. Maar ook van bijvoorbeeld Velo. Voor de producten van het eerstgenoemde merk geven we alvast een inzicht in welke er zijn, gericht op verschillende soorten dames- en herenfietsen. Klikt u op de betreffende link, dan vindt u de uitgebreide toelichting bij het product zelf (lees verder onder foto).

 

Fietszadel op frame: zadel op stang

Zadel op Stang Nr. 1 past op een damesfiets met dubbele stalen stang. Het zadel past op een bovenbuis van maximaal 46 millimeter en onderbuis met diameter van rond de 60 millimeter. De buizen mogen zowel rond als ovaal zijn. De afstand tussen beide buizen moet bij dit model minimaal 40 millimeter en maximaal 120 millimeter bedragen.

Zadel op Stang Nr. 2 past op elke normale herenfiets met stalen stang, op een bovenbuis van maximaal 46 millimeter en onderbuis met diameter van rond de 60 millimeter.

Zadel op Stang Model Nr. 3 past op een oversized damesfiets met aluminium frame, met dubbele stang. Nr. 3 past ook op damesfietsen met dubbele, dikke buizen van staal. Zadel op Stang nummer 3 heeft genoeg speelruimte voor de bevestiging. De bovenste en onderste framebuis moeten daarbij wel ongeveer gelijklopen, met een minimale afstand tussen beide frames van 5 millimeter en een maximale afstand van 160 millimeter. Nr. 3 past op een bovenbuis van maximaal 46 mm en onderbuis met diameter van rond de 60 mm. De buizen mogen rond of ovaal zijn.

Zadel op Stang Nr. 4 past op oversized damesfietsen met een enkele aluminium (onder)buis van maximaal 78 millimeter doorsnee.

Zadel op Stang Nr. 5 past op herenfietsen met een dikkere aluminium framestang. Deze fietsaccessoire is gemaakt voor een onderbuis van maximaal 78 millimeter en een bovenbuis van maximaal 46 millimeter.


Tip: meet zelf de bovenbuis en onderbuis van uw eigen fiets of e-bike: om te kijken of en zo ja, welke versie van een zadel op stang erop past! Zie hieronder het actuele assortiment aan zadels op stang.

 

Lees meer
Filter uw producten


SALE Zadel op Stang Zadel op Stang Nummer 4
Zadel op Stang Zadel op Stang Nummer 4
Zadel op Stang nr. 4 is er speciaal voor op damesfietsen met enkele aluminium buis. Ideaal voor iets oudere kinderen tot ongeveer 7 jaar. Met stalen voetsteunen (ideaal voor het opstappen!) en ruggensteun.

€89,95 €82,95

Informatie
Zadel op Stang Zadel op Stang Nummer 2
Zadel op Stang nummer 2 is een stabiel zadel voor op een herenfiets met stalen stang. Ideaal voor iets oudere kinderen tot ongeveer 40 kilo. Compleet met rugsteun en voetsteunen!
Mirage Buiszadel Kinderzitje Jantje en zijn Kornuiten
Dit extra zadel met voetsteunen is geschikt als voorzitje voor (wat grotere) kinderen. Het zitje past op vrijwel elke damesfiets en wordt bevestigd op het frame.
Zadel op Stang Zadel op Stang Nummer 5
Zadel op Stang nr. 5 is er speciaal voor op herenfietsen met oversized aluminium frame. Ideaal voor iets oudere kinderen tot ongeveer 7 jaar. Met stalen voetsteunen (ideaal voor het opstappen) en ruggensteun.
Zadel op Stang Zadel op Stang Nummer 1
De Zadel op Stang nr. 1 is speciaal gemaakt voor op een damesfiets. Ideaal voor iets oudere kinderen tot ongeveer 40 kilo. Compleet met ruggensteun en voetsteunen!
Zadel op Stang Zadel op stang Nummer 3
Zadel op Stang nummer 3 is een stabiel zadel voor op een oversized damesfiets met aluminium frame en dubbele buis. Ideaal voor iets oudere kinderen tot ongeveer 40 kilo. Met stalen voetsteunen (ideaal voor het opstappen) en ruggensteun.
Steco Voetsteun
Heeft u voor uw kind een zadel op de stang? Oftewel een fietszitje op het frame tussen uw zadel en uw stuur? Dan zijn deze voetsteunen van Steco de ideale toevoeging. Het maakt de rit een stuk aangenamer en – ook niet onbelangrijk –een stuk veiliger.
Zadel op Stang Spaakbeschermer
Deze spaakafschermer voorkomt verwonding van een kindervoet die tussen de spaken komt. Zeer licht, sterk, en weerbestendig accessoire. Gemaakt van aluminium. Past bij elk model van de Zadel op Stang-fietszitjes.
Mirage Kinderzadel SB Zwart
Een zwart kinderzadel met een framebuisklem, voor bevestiging op de bovenbuis van een fiets. Het zadel is waterproof en past op vrijwel elke herenfiets.
Pagina 1 van 1