Uitleg over het Quick-Lock-systeem van Ortlieb

Het Duitse merk Ortlieb maakt al sinds 1982 oerdegelijke fietstassen. De tassen van Ortlieb zijn 100% waterdicht, met gelaste naden en een waterdichte ritssluiting of rolsluiting. Bovendien zijn de tassen gemaakt van sterke, slijtvaste materialen, waardoor ze een lange levensduur hebben. Voor het bevestigen van hun fietstassen en andere accessoires heeft Ortlieb z'n eigen bevestigingssysteem ontwikkeld: het Quick-Lock-systeem. Maar hoe werkt dit systeem?

Een overzicht van de verschillende varianten van Quick-Lock (QL), met een uitleg over de werking van deze varianten en de verschillen ertussen.

Quick-Lock 1

Het eerste bevestigingssysteem van Ortlieb was het Quick-Lock 1-systeem. Hiermee kan een fietstas met één hand aan de bagagedrager worden bevestigd, en ook weer van de drager worden afgehaald. Quick-Lock 1 heeft zelfvergrendelende haken, die automatisch open klikken wanneer het handvat wordt opgetild. Dankzij inzetstukjes in verschillende formaten zijn de haken geschikt voor bagagedragerbuizen met een diameter van 8 tot 16 millimeter. De haken zijn in de breedte te verstellen met een inbussleutel (nr. 3). Onderaan de tas zit een draaibare haak op een halfronde rail, waarmee u de tas extra stabiel vastmaakt aan uw fiets.


Op Fietsparadijs.com hebben we de Sport-Roller City en Back-Roller City-fietstassen met het Quick-Lock 1-systeem in ons assortiment.

Bekijk ook onderstaande video over het QL 1-systeem van Ortlieb:

Quick-Lock 2

Quick-Lock 2 is de opvolger van Quick-Lock 1. Ook deze variant heeft zelfvergrendelende haken die vanzelf los klikken wanneer u aan het handvat trekt. Dankzij de meegeleverde inzetstukjes van verschillende grootten zijn de haken geschikt voor bagagedragerbuizen met een diameter van 8 tot 16 millimeter. Voor het in de breedte verstellen van de QL-2 haken heeft u echter géén gereedschap nodig. Onderaan de tas zit een haak op een ovale rail. Deze haak kan horizontaal en verticaal versteld worden, en kan met stappen van 45° worden gedraaid. Fietstassen met Quick-Lock 2 kunnen zowel links als rechts aan de drager van de fiets bevestigd worden.

Met de beveiligingskabels van Ortlieb kunnen QL-2 accessoires worden beveiligd tegen diefstal. De kabels zijn er in twee lengtes, geschikt voor tassen met korte en lange Quick-Lock 2-rails.

Bekijk ook onderstaande video over het QL 2-systeem van Ortlieb: 

Quick-Lock 2.1

Ook het Quick-Lock 2.1-systeem heeft zelfvergrendelende haken die soepel los klikken wanneer u aan het handvat trekt. Met de meegeleverde inzetstukjes met antikrasfunctie voor buizen van 8, 10 en 12 mm, zijn de QL 2.1-haken geschikt voor bagagedragerbuizen met een diameter van 8 tot 16 millimeter. U heeft de inzetstukjes van 12 mm bijvoorbeeld nodig wanneer u de fietstas(sen) in combinatie met een Racktime-systeem gebruikt. Er zijn ook QL-haken van 20 mm verkrijgbaar voor systemen met grotere diameters (17-20 mm), zoals bij e-bikes.

De bovenste montagerail van de QL-2.1 variant bestaat uit één stuk, wat voor meer stabiliteit zorgt. Door de draaibare houderrails kunnen de tassen zowel links als rechts aan uw fiets worden bevestigd, en de haken zijn verstelbaar zonder gereedschap. De rail van de onderste haak is draaibaar en in hoogte verstelbaar. Ook fietstassen met het QL 2.1-systeem kunnen worden beveiligd met een Ortlieb-kabel.

Bekijk ook onderstaande video over het QL 2.1-systeem van Ortlieb:

Quick-Lock 3

Ortlieb ontwikkelde het slimme Quick-Lock 3-systeem speciaal voor hun kantoor- en stadsfietstassen, zoals de Commuter Bag Two Urban. QL 3-tassen zijn voorzien van een QL 3-houderset die - links of rechts - aan de horizontale of verticale bagagedragerschoren wordt gemonteerd. De hoogte en de hoek van de houder zijn verstelbaar, om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is tussen de pedalen van de fiets en de tas. Doordat het houdersysteem aan de fiets wordt bevestigd, zitten er geen grote, uitstekende haken aan de achterkant van de tas. Dit zorgt voor meer draagcomfort!

De QL 3-haken hebben een automatische vergrendeling en ontgrendeling door de tas bij de handgreep op te tillen. Dit kan gemakkelijk met één hand. De onderste haak is 360° draaibaar. Nog een voordeel: het horizontale draagvlak van de bagagedrager blijft vrij voor plaatsing van een fietsmand of bagagedragertas.

Bekijk ook onderstaande video over het QL 3-systeem van Ortlieb:

Quick-Lock 3.1

Het Quick-Lock 3.1-systeem is een verdere verbetering van het QL 3-systeem, ook speciaal gericht op kantoor- en City-fietstassen. Ook de QL 3.1-montageset wordt links of rechts aan de drager gemonteerd. Aan de achterzijde van de tas zitten hierdoor geen storende uitstekende haken, voor meer draagcomfort. De hoogte en de hoek van de houder zijn verstelbaar, zodat u bij de montage kunt zorgen voor voldoende ruimte tussen de pedalen van de fiets en de tas. Het horizontale draagvlak van de bagagedrager blijft vrij voor manden of bagagedragertassen.

Om de tas aan de fiets te bevestigen, zet u de tas op de onderste houder. Met een zijwaartse beweging draait u de tas naar links of rechts om ‘m zo aan de bovenste houders vast te maken. Wanneer u de tas weer los wilt maken, tilt u de tas aan de handgreep op en beweegt u de tas naar links of recht. Het QL 3.1-systeem is geschikt voor dragers met een buisdiameter tot 10 mm. Inzetstukjes voor dragers met een buisdiameter van 11-14 mm zijn los verkrijgbaar. Tassen met het QL 1, QL 2 en QL 2.1-systeem kunnen ook aan de houderrail bevestigd worden.

Bekijk ook onderstaande video over het QL 3.1-systeem van Ortlieb:

Dragers van Ortlieb

Ortlieb heeft eigen dragers die helemaal zijn afgestemd op hun Quick-Lock-systemen. De Rack Three is uitgerust met houderelementen voor het Quick-Lock 3.1/Quick-Lock 3-systeem. Ortlieb-fietstassen met dit systeem kunnen hierdoor direct bevestigd worden aan de drager. Heeft u geen tassen met dit systeem? Dan kunt u de QL 3.1/QL 3-houderelementen gemakkelijk los schroeven. De Rack Three is ook geschikt voor de andere Quick-Lock-varianten van Ortlieb.

De Rack Three heeft een dubbele reling, waardoor fietstassen met het QL 2.1, QL 2 en QL 1-systeem zowel helemaal bovenaan als één niveau lager bevestigd kunnen worden. Wanneer de fietstas lager hangt, kan tegelijkertijd een fietsmand of Trunk-Bag bovenop de bagagedrager worden bevestigd. De bagagedrager is geschikt voor fietsen met een wielgrootte van 26" en 28". 

Met de Quick Rack of de lichtgewicht Quick Rack Light verandert u een racefiets of mountainbike heel gemakkelijk in een praktische stadsfiets. De beide dragers zijn geschikt voor vrijwel alle zijtassen van Ortlieb en zijn net als de Rack Three voorzien van houderelementen voor het Quick-Lock 3.1/Quick-Lock 3-systeem. Dankzij het quick release-systeem kunnen de Quick Rack en de Quick Rack Light in slechts 15 seconden worden gemonteerd en in 5 seconden weer gedemonteerd.

Tip: Ter bescherming tegen opspattend water en vuil kunnen de Quick Rack-dragers van Ortlieb worden uitgebreid met een Quick Rack Mudguard-spatbord. Deze Mudguards van Ortlieb zijn verkrijgbaar in drie maten, afhankelijk van de breedte van de fietsband.

Let op: de Quick Rack-dragers van Ortlieb zijn niet geschikt voor het monteren van een kinderzitje en ook niet geschikt voor carbon frames.

Quick-Lock S voor voorvorktassen

Voor het bevestigen van tassen aan de voorvork, zoals de Fork-Packs van Ortlieb, is er het Quick-Lock S (QLS)-systeem. De 'S' in de naam staat voor 'small'. Met de QLS-adapter kan een voorvorktas zowel aan vorken met schroefbevestigingen worden bevestigd als vorken zonder, zoals verende voorvorken. De buizen moeten hiervoor wel een constante diameter van 30 tot 42 mm hebben. De QLS-montageplaat wordt vast op de fiets gemonteerd, waarna de tas eenvoudig op de adapter kan worden geklikt.

 

Lees meer
Filter uw productenOrtlieb Enkele Fietstas en Rugtas Vario PS QL 2.1 Petrol - 26L
De vernieuwde uitvoering van de multifunctionele enkele fietstas en rugtas ineen, de Vario PS van Ortlieb. Met waterproof rolsluiting, laptopvak, gevoerd rugpaneel en Quick Lock 2.1-bevestiging.

€164,95

Informatie
Ortlieb Back-Roller City QL1 Zwart 40L
Een set van twee enkele fietstassen van kwaliteitsmerk Ortlieb met een totale inhoud van 40 liter. De stevige achtertassen met rolsluiting zijn waterproof, met Quick-Lock 1-bevestiging.
Ortlieb Enkele Fietstas en Rugtas Vario PS QL 2.1 Black - 26L
De vernieuwde uitvoering van de multifunctionele enkele fietstas en rugtas ineen, de Vario PS van Ortlieb. Met waterproof rolsluiting, laptopvak, gevoerd rugpaneel en Quick Lock 2.1-bevestiging.

€164,95

Informatie
Ortlieb Enkele Fietstas Back-Roller Free QL 3.1 Black - 20L
Een stevige, zwarte waterdichte enkele fietstas van het bekende Duitse merk Ortlieb. Met een rolsluiting, een schouderband en Quick Lock 3.1-bevestiging.
Ortlieb Enkele Fietstas en Rugtas Vario PS QL 3.1 Black 20L
Een hybride zwarte enkele fietstas en rugtas ineen, van kwaliteitsmerk Ortlieb. Met waterproof rolsluiting, laptopvak, gevoerd rugpaneel en Quick Lock 3.1-bevestiging. Vernieuwde, compactere uitvoering!

€179,95

Informatie
Ortlieb Back-Roller City QL1 Rood 40L
Een set van twee enkele fietstassen van kwaliteitsmerk Ortlieb met een totale inhoud van 40 liter. De stevige achtertassen met rolsluiting zijn waterproof, met Quick-Lock 1-bevestiging.
Ortlieb Bagagerek Quick Rack
Met dit zwarte bagagerek van Ortlieb maakt u van uw racefiets of mountainbike in een handomdraai een praktische stadsfiets. Geschikt voor het bevestigen van Ortlieb-fietstassen met het QL1, 2.1, 3 of 3.1-systeem en het Top Lock-systeem.
Ortlieb Enkele Fietstas en Rugtas Vario PS QL 2.1 Petrol 20L
De vernieuwde, kleinere uitvoering van de multifunctionele enkele fietstas en rugtas ineen, de Vario PS van Ortlieb. Met 20 liter inhoud, een waterproof rolsluiting, laptopvak en Quick Lock 2.1-bevestiging.

€159,95

Informatie
Ortlieb Gravel-Pack QL 2.1 Dark Sand 29L
Een waterdichte donkerbruine tassenset uit de bikepacking-serie van Ortlieb, met een rolsluiting en een inhoud van 29 liter. Voor voor- en achterdragers, met Quick Lock 2.1-systeem.

€139,95

Informatie
Ortlieb Enkele Fietstas en Rugtas Vario PS QL 3.1 Black - 26L
De vernieuwde uitvoering van de multifunctionele enkele fietstas en rugtas ineen, de Vario PS van Ortlieb. Met waterproof rolsluiting, laptopvak, gevoerd rugpaneel en Quick Lock 3.1-bevestiging.

€184,95

Informatie
Ortlieb Back-Roller Classic QL 2.1 Zwart - 40L
Deze set van twee enkele fietstassen van Ortlieb heeft een totale inhoud van 40 liter. De compacte tassen zijn waterproof en sluiten met een rolsluiting. Met Quick-Lock 2.1-bevestiging voor aan de voor- of achterdrager.

€134,95

Informatie
Ortlieb Bagagerek Quick Rack Light
Met dit zwarte bagagerek van Ortlieb maakt u van uw racefiets of mountainbike in een handomdraai een praktische stadsfiets. Geschikt voor het bevestigen van Ortlieb-fietstassen met het QL1, 2.1, 3 of 3.1 systeem.
Pagina 1 van 13