Verlichting voor op de fiets: van lamp tot stoeltje, helm en tas

Zonde, als u een boete te pakken krijgt van 55 euro. Voor veel minder geld had u eenvoudig uitstekende fietsverlichting kunnen aanschaffen die jarenlang meegaat – en zo mogelijk zelfs meerdere keren een ‘besparing’ kan opleveren van ruim vijftig piek… Lees hier mee over goede fietsverlichting: in de vorm van fietslampjes, maar ook andere fietsaccessoires met licht en/of reflectie, zoals fietstas en kinderfietshelm.

Slachtoffer van een onnodige boete is één; slachtoffer in serieus verkeersopzicht is van een onvergelijkbare categorie. De kans op letselschade is beduidend groter op fietsen zonder licht, zo blijkt telkens weer uit onderzoek. Maar dat had u zelf natuurlijk ook al wel bedacht.

Geen onwil, eerder gemakszucht
Vaak is het ook geen onwil, maar eerder gemakzucht, en dat in de meeste gevallen nog niet eens heel bewust. Ook kan het licht kapot zijn, de batterij leeg en/of is iemand het eenvoudigweg voor vertrek vergeten. Vandaar dat er meerdere fietsverlichtingscampagnes actief zijn, zoals ‘Ik val op in Amsterdam’ en andere campagnes in het land. Deze richten zich voor een belangrijk deel op jongere fietsers in de leeftijd van 18-35 jaar, die vaker dan gemiddeld in het donker fietsen en lang niet altijd goed verlicht.

Campagnes 'goed verlicht in het verkeer'
Een ander voorbeeld is de ANWB-campagne die pictogrammen plaatst op het wegdek: icoontjes die verwijzen naar dynamo, fietslicht én de slogan ‘Zet je licht aan’, bijvoorbeeld gericht aan fietsers die hiervoor toch even de tijd hebben als zij stilstaan voor het rode licht.

Fietsstoeltjes, fietstassen en fietshelmen met licht en reflectie
Maar er is méér mogelijk en noodzakelijk als het gaat om extra bescherming en zichtbaarheid in schemer en donker. Fietsparadijs.com heeft meerdere soorten fietsaccessoires in huis en veiligheid speelt een voorname rol. Daarbij gaat het overigens niet zelden om een bovengemiddeld kwetsbare doelgroep: kinderen.


Fietsverlichting op Fietsparadijs.com

Denk aan de fietsstoeltjes voor achterop de fiets. Veelal zijn deze voorzien van reflectie. Er zijn zelfs achterzitjes waarop u een speciaal bijpassend lichtje kunt klikken. En ook veel kinderfietshelmen hebben een reflecterend element. En dan zijn er nog de zeer uiteenlopende fietstassen (enkele, dubbele en vele meer) die via (soms speelse) reflectie de fietser een handje helpen om voldoende op te vallen. Bovendien beschikt een fietstas bijna altijd wel over een plek voor het aanhangen van een flexibele led.

Zichtbaarheid op de fiets
Daarnaast omvat het assortiment fietsaccessoires op Fietsparadijs.com natuurlijk ook de genoemde fietsverlichting. Van koplamp, achterlamp of losse ledverlichting tot gehele verlichtingsset. U kunt kiezen: van een prima budgetmerk zoals Lynx tot de vertrouwde kwaliteit van AXA. We hebben verlichting op basis van batterijen, maar ook slimme systemen met oplaadbare USB (!). Verder is er keuze aan lampen met extra krachtige leds. Ideaal voor de combinatie zien en gezien worden…


Yepp lampje


Veiligheid boven álles. Maar het voorkomen van een boete is natuurlijk óók van belang. We stipten het al aan: de bekeuring voor fietsen zonder licht bedraagt 55 euro. Daarnaast is de pakkans groter, want afgelopen jaar nam het aantal door de politie uitgeschreven boetes met liefst een derde toe. Maar wat verstaat de wetgeving eigenlijk precies onder een deugdelijke fietsverlichting?

Voorlicht, achterlicht, ledlampjes en reflectoren
De Rijksoverheid meldt dat een fietser in het donker en bij slecht zicht een voorlicht en een achterlicht moet hebben. Dit mogen ook losse (led)lampjes zijn. Daarnaast moet de fiets reflectoren hebben op de achterkant, trappers en wielen of banden.

Wettelijke vereisten voor licht op de fiets
Zowel bij vaste fietsverlichting als losse lichtjes moeten de fietslampen wit of geel licht hebben vóórop, en rood licht achter. De lampjes moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen en mogen niet knipperen. Verder geldt dat er niets voor of overheen mag hangen.

Op kleding of fietstas
De losse lampjes mag u vastmaken aan uw kleding of op uw fietstas. Wat betreft het eerste: ze mogen alleen op het bovenlichaam, dus níet op hoofd, armen of benen.

Rijksoverheid.nl
Daarnaast zijn er regels met betrekking tot de reflectie: bij een standaard tweewieler moet er een rode reflector zijn op de achterkant, en dit mag géén driehoek zijn, zo staat te lezen op Rijksoverheid.nl. De reflectie op de trappers moet geel zijn en die op de wielen, velgen of banden wit of geel.

Meer weten? Leest u onze uitgebreide productomschrijvingen.

Verlichting AXA op Fietsparadijs.com

Lees meer
Filter uw producten
AXA Verlichtingsset Niteline 44-R LED USB
USB-oplaadbare led fietslichten vóór en achter: de AXA Niteline 44-R is een moderne, veilige fietsverlichting. Klein, fijn en sterk, zowel qua flexibele bevestiging, schokbestendigheid als lichtsterkte. Met liefst vier standen.
Basil Fietsrugzak B-Safe Nordlicht Backpack 18L Zwart
De Basil B-Safe Nordlicht Backpack is een enkele fietstas en rugzak in één! Met een inhoud van 18 liter, extra verborgen vakken, gewatteerde achterzijde en schouderbanden, reflectie, USB-oplaadpoort, ruimte voor 15,6 laptop en geintegreerde regenhoes.
Lynx Fietsverlichting LED Koplamp Clever 20 Lux OEM
Een krachtige, heldere koplamp van Lynx, met een lichtsterkte van 20 lux waarmee u zichtbaar bent tot 1.500 meter. Inclusief 3 AAA-batterijen.
Fietsverlichting Velo Led Bike Light Set
Een set van twee Led-fietslampjes, met helder wit en rood licht voor voor en achter. De lampjes zijn gemakkelijk te bevestigen en hebben twee standen: constant en knipperlicht.
SALE Basil Fietsrugzak B-Safe Nordlicht Backpack 13L Groen
Basil Fietsrugzak B-Safe Nordlicht Backpack 13L Groen
De Basil B-Safe Nordlicht Backpack is een enkele fietstas en (dames)rugzak in één! Met een inhoud van 13 liter, verborgen vakken, gewatteerde achterzijde en schouderbanden, reflectie, USB-oplaadpoort, ruimte voor 13" laptop en geïntegreerde regenhoes.

€95,95 €84,95

Informatie
LITTA Fietsverlichting LED op zonne-energie Stormy Grey
Een verlichtingsset op zonne-energie voor op de fiets. Waterproof, ook zichtbaar van opzij en vaste bevestiging met tie-wraps. Een opgeladen lampje gaat tot wel 6 uur mee!
Lynx Fietsverlichting led koplamp 7 lux
Ze zien u met deze fiets ledlamp aankomen: al vanaf 600 meter afstand. Een beschermende metgezel voor vóór op de fiets. Deze krachtige koplamp van Lynx, met lichtsterkte van 7 lux, is inclusief houder, batterijen, knipperlicht én reflector.
Basil Fietsrugzak B-Safe Nordlicht Backpack 18L Groen
De Basil B-Safe Nordlicht Backpack is een enkele fietstas en rugzak in één! Met een inhoud van 18 liter, extra verborgen vakken, gewatteerde achterzijde en schouderbanden, reflectie, USB-oplaadpoort, ruimte voor 15,6 laptop en geintegreerde regenhoes.
ONE Bikeparts Fietslicht R.LIGHT 70
Achterlicht, fraai minimalistisch vormgegeven met aluminium constructie, lichtsterkte 70 lumen, 3 vaste standen plus knipperstand gekoppeld aan een bewegingssensor, USB-oplaadbaar, bevestiging met siliconen band, inclusief USB-snoertje en adaptertjes.
Lynx Retro koplamp & reflector achterlicht
Goed en degelijk, voor belangrijke bescherming in het verkeer: deze retro koplamp aangevuld met reflector achterlicht. Een voordelige, complete verlichtingsset voor de fiets, met superfelle leds die zorgen voor zichtbaarheid al vanaf 600 meter.
Lynx Sleutelhanger / ledverlichting set rood en wit
Deze superfelle leds zijn zichtbaar tot 600 meter afstand! Dit setje bestaat uit een rood en een wit lampje, dus voor vóór en achter op de fiets. De lampjes zijn tevens te gebruiken als sleutelhanger en kunnen constant branden én knipperen.
ONE Bikeparts Fietslicht F.LIGHT 30
USB-oplaadbaar, een ferme lamp met 90 lumen aan lichtsterkte, elegant vormgegeven, met een sterke aluminium behuizing en flexibel draaibaar op meerdere standen: zie hier het F.LIGHT 30 voorlicht.
Pagina 1 van 2