Fietszitje: voorop of achterop? Over leeftijd en gewicht

Fietszitje: voorop of achterop? Over leeftijd en gewicht

Wat is voor uw kind (en voor u) de beste keus: een fietszitje vóór of een fietszitje achterop? Het antwoord daarop hangt voor een belangrijk deel af van de leeftijd en van het gewicht van uw zoon of dochter.

Voorzitje
'Neem ik een voorzitje of een achterzitje?'. Logisch dat dit één van uw eerste vragen is als u besluit een fietsstoeltje aan te schaffen. Antwoord, kort samengevat: het meest gebruikelijke uitgangspunt is dat de iets jongere – lees: kleinere, lichtere – kinderen plaatsnemen op een voorzitje. De gemiddelde leeftijd die hieraan gekoppeld is, is 9 maanden tot ongeveer 3 jaar. Dit correspondeert in grote lijnen met een lichaamsgewicht van maximaal 15 kilo. Voordeel van een voorzitje is dat u uw peuter goed in het zicht heeft, terwijl hij of zij bovendien lekker voor zich uit kan kijken. Aangezien het gewicht nog meevalt, valt ook de extra ballast bij het sturen nog redelijk mee.  

Noot: voorzitjes worden bij meerdere merken ook wel de Mini genoemd.

Achterzitje
Zeker vanaf 15 kilogram – 3 jaar en ouder – kan uw nog jonge zoon of dochter het best in een fietsstoeltje achterop zitten. Dat kan ook al in een eerder stadium (vanaf rond 9 kilo), bijvoorbeeld als een nog jonger broertje of zusje de plek voorop gaat innemen. Het fietszitje achter op de fiets is geschikt tot uiterlijk een leeftijd van 10 jaar, of een gewicht van plusminus 35 kilogram. Oudere, zwaardere kinderen kunnen het beste achterop, omdat dit deel van de fiets zwaarder belast kan worden zonder stabiliteit te verliezen. Een ander voordeel van een achterzitje is dat het opstappen eenvoudiger wordt.

Noot: achterzitjes worden bij meerdere merken ook wel de Maxi genoemd.

Let op (1): bovenstaande is een leidraad
Achterzitjes die geschikt zijn voor kinderen tot 35 kilo, vormen echter een uitzondering. De meeste bagagedragers zijn namelijk niet gemaakt voor méér dan 25 kilo draaggewicht. Vanaf doorgaans 22 kilo lichaamsgewicht is het logisch dat het kind zelf zijn of haar fiets opstapt. Fietsstoeltjes voor achterop zijn er in twee verschillende categorieën: tot maximaal 15 kilo en tot maximaal 22 kilo (Klasse A15 en A22).

Let op (2): échte baby’s níet in een fietsstoel!
Heel belangrijk is het basisprincipe dat een kind pas in een fietsstoeltje mag plaatsnemen, als het zelfstandig kan zitten. Gemiddeld is dit vanaf ongeveer 9 maanden. Wilt u uw (jongere) baby vervoeren op de fiets? Doe dit dan niet in een gewoon fietsstoeltje, want daarvoor is het lichaampje nog te kwetsbaar. Eventueel is bijvoorbeeld een autostoeltje in een bakfiets wel een optie. Maak overigens sowieso nooit te lange tochten met baby’s of kinderen in een nog erg jonge leeftijd.