Fietsmand riet

Rieten fietsmanden zijn er in de vorm van een bakkersmand (fiets picknickmand), buikmand, kratmand, hondenfietsmand of bijvoorbeeld stuurmand. Rotan fietsmanden zijn gemaakt van een natuurproduct en hebben daarom iets speciaals. Vind hier meer info over een rieten mand voor op uw fiets: zoals welke formaten er zijn, welke kleuren en hoe de mand te bevestigen.

Om bij het monteren te beginnen: een rieten fietsmand kan eventueel achterop de bagagedrager of (meestal) voorop: aan het stuur dan wel op de voordrager. Het bevestigen op een van de dragers gebeurt meestal gewoon via een paar tiewraps. Voor aan het stuur zijn er meerdere adapters, zoals te zien is in het assortiment van KlickFix. Lees overigens altijd de productomschrijving voor de juiste informatie over de bevestigingsmogelijkheden (!).

Fietsmand riet


Rieten manden voor op de fiets zijn er in veel vormen

De klassieke rieten fietsmand bestaat uit vlechtwerk. De combinatie van deze structuur en het natuur-eigen materiaal doet iets met ons gevoel. Mede daarom zijn fietsmanden in het straatbeeld ook veel te zien. Voor wie géén kunststof fietskrat wil maar een mand gemaakt van een natuurlijk product, is er zoals in het intro vermeld veel keus. Niet alleen qua soort mand (bakkersmand, buikmand, kratmand, stuurmand) maar ook als het gaat om het formaat. 

Grote rieten fietsmand of kleine rieten fietsmand?
Kratmanden - dus rotan fietsmanden in de vorm van een fietskrat - zijn er in de maten XS (geschikt voor kinderfietsen), S (voor zowel kinderfiets als volwassen fiets), M en L. Dit correspondeert met een inhoud variërend van zo'n 10 liter tot 60 liter. In de categorie buikmand moet u denken aan een inhoud van al gauw 50 liter. Bij bakkersmanden ofwel fiets picknickmanden is er veel meer sprake van groot en klein: deze rieten fietsmanden zijn er in bijvoorbeeld 18, 23, 37, 45 en 60 liter.

Wat is een rieten kratmand, bakkersmand, buikmand?
Een kratmand is het beste te beschrijven als een rotan mand in de vorm van een fietskrat, tevens met 'open' handvatten. Een bakkersmand (als gezegd ook wel picknickmand genoemd) heeft een afsluitbaar deksel. Buikmanden zijn er met en zonder deksel, en kenmerken zich verder door de vorm: deze is aan de voorkant rond / gebogen. Buikmanden zijn verder recht, maar lopen meestal iets taps toe naar beneden.

Rieten stuurmand

 

Logische kenmerken van een natuurproduct
Riet is wat kwetsbaarder dan een kunststof fietskrat, in de zin dat het een 'werkend' natuurproduct is. Een rieten fietsmand kan verkleuren en op enkele plekken splijten, hetgeen inherent is aan het authentieke materiaal. Zeker omdat fietsmanden van riet doorgaans handgemaakt zijn, kunnen ook de precieze afmetingen onderling ietwat verschillen.

Rieten fietsmanden & kleuren
Fietsmanden van riet zijn meestal in een naturelle kleur bruin / donkergelig, afhankelijk van de mand. Naast een variant natuurlijk bruin zijn deze fietsmanden er ook in andere kleuren. Grijs is een veelvoorkomende, maar ook wit, zwart en zelfs onder meer roze behoren tot de mogelijkheden.

Rieten fietsmand voor de hond
Zoekt u een rotan fietsmand voor uw hond? Lees dan onze infopagina 'Fietsmand hond'.

Hoes voor op de rieten kratmand?
Een voor u mogelijk handige accessoire specifiek voor op de kratmand, is de krathoes. Hoezen voor de kratmand beschermen de inhoud ervan tegen 'uitwaaien' en slecht weer. Deze afdekzeilen (ook voor kunststof fietskratten) zijn er in twee maten. De beschermhoezen in de maat M passen goed om kratmanden met een inhoud van 40L. Die in de maat L passen om een groter formaat rieten kratmanden. Advies: lees bij de productomschrijving of de hoes inderdaad past op uw eigen kratmand (of fietskrat). Fietsparadijs.com verneemt overigens soms dat de hoes niet makkelijk past, maar na een aantal keer de hoes met de juiste formaat te hebben geplaatst, wordt deze soepeler en 'gewoon' passend.

Meerdere merken met rotan fietsmanden
Bekijk op Fietsparadijs stijlvolle en stevige fietsmanden gevlochten met riet, van merken zoals Basil, New Looxs en Wicked. Klikt u op onderstaande foto, dan vindt u de kinderfietsmanden. Of klik hier voor alle rieten fietsmanden.

 

Rieten fietsmand die past op kinderfiets