E-bike verkoop neemt toe (fietsaccu's en andere e-bike accessoires eveneens)

  • Geplaatst op
E-bike verkoop neemt toe (fietsaccu's en andere e-bike accessoires eveneens)

De verkoop van fietsen en zeker ook elektrische fietsen is het afgelopen (economisch gunstige) jaar 2018 flink toegenomen. Hetzelfde geldt voor bijbehorende producten zoals fietsaccu's, fietsacculaders en andere e-bike accessoires.

Het eerste blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en onderzoeksbureau GfK. De groei is eveneens te danken aan de lange zomer én aan de algehele toenemende interesse in e-bikes. Ook het nog jonge Fietsparadijs.com heeft opnieuw een duidelijke groei gezien in het aantal verkochte accessoires voor onder andere deze fietsen en elektrische fietsen.

Mijlpaal van 1 miljard euro
De Rijwiel & Automobiel Industrie (RAI) geeft op zijn website aan dat de omzet uit de verkoop van nieuwe fietsen in 2018 ten opzichte van 2017 met 25 procent is gestegen. Deze omzet komt daarmee voor het eerst uit op méér dan 1 miljard euro: 1,22 miljard om precies te zijn. Verder werden er voor het eerst in vier jaar weer meer dan 1 miljoen fietsen verkocht.

Aantal verkochte e-bikes én omzet: + 40 procent
Vooral de belangstelling voor e-bikes heeft de groei aangewakkerd. In de branche werden in totaal 1,01 miljoen fietsen verkocht (plus 5,7 procent). De omzet van een ruime miljard euro in 2018 is voor twee derde opgebouwd uit de verkoop van elektrische fietsen (823 miljoen euro). Zowel de omzet uit e-bikes als het aantal verkochte exemplaren ervan steeg met zo’n 40 procent. 409.400 nieuwe elektrische fietsen verlieten de showrooms, tegen 294.000 in 2017.


E-bike accessoires

 


Aanschafprijs nieuwe fiets
Vier op de tien nieuwe tweewielers was het afgelopen jaar dus elektrisch aangedreven, versus minder dan een derde het jaar ervóór (2017). De RAI geeft ook aan dat door de populariteit van de e-bike de gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe fiets in 2018 met 18 procent is gestegen, naar 1.207 euro. Ter verdere vergelijking: in 2011 lag dit bedrag nog op 734 euro.

Het 'nieuwe normaal'
BOVAG en RAI Vereniging constateren dat elektrisch fietsen 'het nieuwe normaal' begint te worden, voor vele doelgroepen. Behalve als stadsfiets is elektrisch fietsen óók een gangbare toepassing aan het worden voor bijvoorbeeld een mountainbike, een transportfiets of bakfiets. Maar ook zakelijk gezien neemt het gebruik van een e-bike naar werk en kantoor duidelijk toe. Logischerwijs neemt hiermee ook de verkoop toe van accessoires voor de e-bike zoals fietsaccu's, fietsacculaders en overige accessoires voor de elektrische fiets.


Hoes voor fietsaccu

 

Bike MOTION Benelux en E-bike Xperience
De presentatie van de verkoopcijfers vond officieel plaats tijdens de opening van de Bike MOTION en E-bike Xperience in de Jaarbeurs Utrecht.