Kinderen fietsen te weinig - tips voor het vergroten van hun fietsveiligheid

Kinderen fietsen te weinig - tips voor het vergroten van hun fietsveiligheid

Kinderen missen fietsuren en verkeersvaardigheid om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. Wat kunt u doen om de fietsveiligheid van uw kind te vergroten?

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) leren steeds minder kinderen fietsen en gaat de fietsvaardigheid van kinderen achteruit. Sommige van hen hebben niet eens een fiets. Volgens VVN fietsen vooral kinderen in de grote steden minder. Ouders vinden het gevaarlijk om hun kinderen alleen te laten fietsen, met name in drukke buurten waar veel auto’s rijden. Om erachter te komen hoe groot het probleem is, zal Veilig Verkeer Nederland een onderzoek instellen.


Tips om de veiligheid van uw kind op de fiets te vergroten
Het spreekt voor zich dat een gebrek aan fietsvaardigheid en verkeersinzicht voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Maar wat kunt u als ouder zelf doen om de fietsveiligheid van uw kind te vergroten? José de Jong, woordvoerder VVN, geeft aan dat het belangrijk is voor hun verkeersveiligheid dat kinderen veel fietsuren maken. Zo doen ze verkeerservaring op. Als ze het fietsen onder de knie hebben, voelt u zich als ouder wellicht geruster uw kind alleen te laten fietsen. Natuurlijk blijft het verkeer altijd onvoorspelbaar, hoe vaardig uw kind ook is op de fiets. Het gebruik van enkele fietsaccessoires kan in dat geval uitkomst bieden. Ze verhogen de veiligheid van uw kind in het verkeer en geven u wellicht een wat geruster gevoel als uw kind er op zijn of haar fiets op uit gaat.

Veilige accessoires voor op de kinderfiets
Er zijn een aantal fietsaccessoires die de veiligheid van uw kind in het verkeer vergroten. De belangrijkste is een fietshelm. Onderzoek heeft uitgewezen dat het dragen van een fietshelm bij een val belangrijke trauma's in de hersenen helpt voorkomen. Kies wel voor een goed passende fietshelm speciaal voor kinderen. Zorg daarnaast voor goede verlichting op de fiets, vooral in de donkere en gure wintermaanden. Zo voorkomt u dat automobilisten uw zoon of dochter over het hoofd zien. Ook een goede fietsbel is het aanschaffen waard. Zo kan uw kind op veilige wijze een medeweggebruiker passeren.