Coronacrisis: wel of niet fietsen?

  • Geplaatst op
Coronacrisis: wel of niet fietsen?

Wel of niet fietsen tijdens de coronacrisis? Fietsen lijkt ook nu een goede keus voor ontspanning in de buitenlucht.

Mag je nog wel fietsen? Het coronavirus bepaalt ons dagelijkse ritme. Wat mogen we wel en wat niet? Wat is nog wel en wat is niet verstandig om (buiten) te doen tijdens de coronacrisis? Fietsen lijkt – mits je voldoet aan de richtlijnen van het RIVM en de overheid – ook in deze tijd een goede keuze.

Op site van de Rijksoverheid staat onder andere dat je nog wel boodschappen kunt doen, wandelen, fietsen en eten afhalen, als je maar wel - onder meer - zoveel mogelijk minstens 1,5 meter afstand bewaart tot een ander. De actuele informatie kan overigens met de dag veranderen: baseer je daarom altijd op de volledige en officiële informatie van het RIVM en zoals beschreven op Rijksoverheid.nl.


Social distancing: makkelijker op de fiets

Sociale afstand houden – social distancing – wordt een steeds bekender begrip. Volgens meerdere bronnen is fietsen een verstandige mogelijkheid om in deze crisis toch momenten van beweging en gezonde ontspanning te pakken in de buitenlucht. Het is een activiteit waarbij je kunt voldoen aan de noodzakelijke afstand van (minimaal) anderhalve meter. Het is immers een stuk gemakkelijker om op de fiets afstand te houden tot een ander, dan wandelend of - bijvoorbeeld - in het openbaar vervoer.


Fietsen is tijdens coronacrisis beter dan openbaar vervoer

Wie naar buiten wil, beperkt al zittend op een zadel het risico op een infectie; zowel het oplopen als het overdragen ervan. In een artikel in het Duitse Der Spiegel staat dat de minister van Volksgezondheid (Jens Spahn van het CDU) hardlopen of fietsen (dan wel gemotoriseerd fietsen) suggereert als gunstig alternatief voor bijvoorbeeld vervoer met trein, bus, tram of metro. Ook de vooraanstaande Duitse biostatisticus Gerd Antes ziet fietsen als een kans om de infectiecurve te verlichten.

Wees ook op de fiets bewust van aanraken oppervlakten

Daar komt bij dat de kans om het virus tijdens de fietsrit of fietstocht op te vangen uit de lucht, klein lijkt. Bovendien houden fietsers zoals gezegd vanzelf al meer afstand tot een ander, zoals vergeleken met wandelaars. Daar komt bij dat je op de fiets minder wordt blootgesteld aan aanraking met oppervlakten waarop het coronavirus zich voor korte of langere duur genesteld kan hebben. Eén van de uitzonderingen zijn echter de knoppen van met name de stoplichten. In Duitsland pleit men er dan ook voor om al deze openbare verkeersknoppen zoveel mogelijk gedesinfecteerd te houden.

Fietsen werkt mogelijk zelfs preventief

Los van beperkt(er) besmettingsgevaar is en blijft fietsen natuurlijk sowieso een gezonde activiteit, in meerdere opzichten, lichamelijk en mentaal. Dat geldt óók preventief, zelfs rechtstreeks in relatie tot het (mogelijk op een ander moment) tegenkomen van het coronavirus. Bij ritmisch fietsen adem je namelijk intenser en daarmee reinig je ook je longen goed. En dat is weer goed als virusbescherming.

Tijdens de coronacrisis op de fiets of niet: gebruik je verstand

Blijf echter óók op de fiets bewust van alle risico’s. Bedenk dat tijdens fietsen in je eentje het nog weer wat eenvoudiger is om structureel anderhalve meter afstand te houden dan dat je met zijn tweeën, drieën of met nog meer fietsers tegelijk op pad gaat. Was na thuiskomst direct je handen, fiets logischerwijs niet te dicht bij elkaar, voorkom fietsen op smalle paden met tegenliggers, raak het liefst je gezicht (ogen, neus, mond) niet aan – zeker niet na aanraking met een verkeersknop of ander oppervlak – en gebruik óók voor, tijdens en na de tweewielerrit als basis je gezonde verstand. En volg, zoals vermeld, altijd de instructies van de overheid, via de officiële kanalen.