Echt duurzame kunststof fietskratten

  • Geplaatst op
Echt duurzame kunststof fietskratten

Wanneer zijn kunststof fietskratten écht duurzaam? Basil weet het antwoord.

“Het meest duurzame product is het product dat lang meegaat. Een lange levensduur is de sleutel tot duurzaamheid, en niet bijvoorbeeld een t-shirtje van bio-katoen dat maar een jaar meegaat.”


Quote: van Marthijn van Balveren, eigenaar van Basil, een Gelders kwaliteitsmerk van fietsaccessoires waaronder fietskratten. Basil maakt allerlei fietskratten, maar zeker óók de kunststof varianten: volledig in duurzame vorm tegenwoordig dus, gemaakt van gerecycled materiaal, uit de nabije omgeving.

Geëvolueerde focus op duurzaamheid
Basil is altijd al initiatiefrijk geweest als het gaat om het verduurzamen van zijn producten. Eerder al kwam dat tot uiting in bijvoorbeeld fietstassen van pet-flessen of pfas-vrije regenkleding. Maar de focus op duurzaamheid is de laatste paar jaar duidelijk verder geëvolueerd.


100% gerecycled plastic
De kunststof fietskratten van het merk Basil bestaan tegenwoordig voor 100% uit gerecycled plastic. Dat is overigens níet terug te zien in de prijs. En ook de kleuren zijn onveranderd fris, helder en/of anderszins naar eenieders smaak. Fietskratten van Basil worden op Fietsparadijs.com dan ook veel verkocht.

Actie ondernomen om kunststof fietskratten écht duurzamer te maken

Het materiaal dat ‘plastic’ of ‘kunststof’ heet biedt talloze voordelen. Alleen: het feit dat plastic helaas niet bijdraagt aan een schonere wereld, is alom bekend. Daarom heeft Basil daar actie op ondernomen, zo is te lezen op de site van Basil en op de website van Oost NL. Dat is een ontwikkelingsmaatschappij voor de regio in opdracht van de overheid.

 

DUURZAME FIETSKRAT KOPEN

Goedkoper óók nog!
Basil, producent van functionele fietsaccessoires, verduurzaamt het ene na het andere product. Met als mooie exponent daarvan deze inmiddels oeroude en populaire fietsaccessoire: de fietskrat. Om specifiek te zijn gaat het hier dus natuurlijk om de kunststof variant. Die bestaat bij Basil tegenwoordig in zijn geheel uit gerecycled plastic. Door innovatieve wijzigingen is er nu in het Gelderse bedrijf, overall gezien, maar liefst ongeveer 75 procent minder virgin plastic nodig. Dat terwijl het géén of eerder zelfs een positieve invloed heeft op de (lagere) prijzen.

Duurzame fietskratten van kunststof

Zowel milieuvriendelijke grondstof als lange levensduur

In de fietskratten van gerecycled plastic komen twee voordelen terug: die van een lange levensduur én van het gebruik van een milieuvriendelijke grondstof. Om beide voordelen voor elkaar te krijgen, ondernam Basil meerdere acties. Zo huurde het een specialist in om te kijken welke soort kunststof het meest geschikt is voor hun fietskratten. Daarbij kwamen ook factoren en vragen aan de orde zoals: ‘Is het gerecycled?’, maar óók bijvoorbeeld ‘Is het kunststof kleurvast?’, ‘Welke invloed heeft uv op het materiaal?’, ‘Hoe reageert het plastic op extreem weer?’ en ‘Hoe reageert het op sterke krachten?’.

Grondstof uit het Gelderse achterland
Inmiddels haalt Basil deze grondstof niet meer uit het verre Azië, maar uit het eigen achterland. En het gaat niet meer om nieuw gemaakt kunststof, maar om honderd procent afval van huishoudens. Dat maakt het bovendien zelfs goedkoper in plaats van duurder. “Logisch ook”, weet Van Balveren. “Want als je iets van afval maakt, kan dat toch nooit duurder zijn dan virgin?” Bovendien worden de verschillende maten kratten van Basil tegenwoordig stapelbaar gemaakt. En ook dát zorgt, dankzij een efficiëntere invulling van ruimte en vervoer, voor een duurzamer proces, geeft Van Balveren in het artikel aan.

Kies en koop voordelig een mooi én echt duurzaam kunststof fietskrat

Ondertussen blijven de kunststof fietskratten onverminderd populair in deze webshop; op Fietsparadijs.com. En wie denkt dat duurzamer duurder wordt, komt zeker in deze webshop bedrogen uit. Kies en koop hier voordelig een mooie, sterke Basil fietskrat die milieuvriendelijk is geproduceerd én lang meegaat, in de kleur die bij je past! We hebben ze van klein tot groot.