Vorig jaar 804.000 fietsen verkocht

  • Geplaatst op
Vorig jaar 804.000 fietsen verkocht

Er zijn vorig jaar 804.000 fietsen verkocht, waaronder méér dan de helft e-bikes.

Bij fietsen horen fietsaccessoires en bij fietsaccessoires horen fietsen. Wij verkopen fietsaccessoires, en dus zijn we ook benieuwd naar de cijfers in de rest van deze branche over het afgelopen jaar 2023. De totale fietsbranche-omzet laat een heel lichte daling zien, maar is met bijna anderhalve miljard euro nog altijd aanzienlijk. Een groot bedrag daarvan wordt gevormd door 804.000 nieuw verkochte fietsen, waaronder vooral veel e-bikes.

De cijfers zijn te lezen op de website van RAI Vereniging. Het totale omzetcijfer van 1,4 miljard euro in 2023 is ongeveer 3,7 procent minder dan het jaar daarvóór – toen de omzet van het totaal aantal verkochte fietsen in ons land nog 1,52 miljard bedroeg. Een lichte afname derhalve, maar nog altijd 16,5 procent hoger dan vóór de coronaperiode in 2019.

Hoeveel nieuwe e-bikes zijn er in een jaar verkocht?

Het onderzoek is in opdracht van Koninklijke RAI Vereniging en BOVAG verricht door GFK. Wat het vooral toont, is dat na de opleving in de coronaperiode (‘iedereen ging fietsen’) de markt nog altijd stabiel is. Interessant daarbij is natuurlijk ook het aandeel van de e-bike. Het antwoord: in 2023 had de elektrische fiets in Nederland een marktaandeel van ruim 56 procent in het aantal nieuwe verkochte fietsen. In absolute aantallen ging dat om 453.000 e-bike exemplaren.

E-bike cijfers

Als je het omzetaandeel van e-bikes niet alleen bekijkt ten opzichte van alle nieuw verkochte fietsen, maar ten opzichte van überhaupt de gehele omzet in de fietsbranche, dan is dit zelfs 80 procent. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe fiets steeg in 2023 met 2,4 procent, en lag in 2023 op 1.815 euro. De gemiddelde prijs van een e-bike liep in 2023 op naar 2.574 euro.

Veel fietsverkoop groei verwacht door forenzen

De belangstelling voor fietsen en zeker ook comfortabele e-bikes blijft in Nederland, niet onverwacht, groot. Temeer als je bedenkt, zo verwacht Huub Lamers, voorzitter sectie Fietsen van RAI Vereniging, dat nog altijd ongeveer de helft van de werknemers nog géén toegang heeft tot een fiets van de zaak.

Gezond, duurzaam en flexibel alternatief voor de auto
Voor forenzen is vooral de e-bike steeds meer een flexibel, duurzaam en gezond alternatief voor korte tot middellange afstanden, in plaats van de auto. Qua populariteit, zo tonen de onderzochte cijfers op de site van RAI Vereniging, scoren na de e-bike vooral de traditionele toer- of stadsfiets (22 procent), gevolgd door de kinderfiets (10 procent), de MTB (4 procent) en de sports hybride en racefietsen (2 procent).

Fietsaccessoires en e-bike accessoires die fietsen extra de moeite waard maken

Fietsen en e-biken. Veel méér heb je op een mooie dag soms niet nodig. Fietsen naar de club, naar school of naar het werk. Maar om de rit op de fiets en e-bike nog leuker, comfortabeler en soms ook efficiënter te maken, zijn er ontzettend veel soorten fietsaccessoires op de markt. Zomaar een greep, in het kader van de informatie in dit nieuwsartikel.

Fietstassen waarin goed beschermd een laptop past

Back-to-school fietsaccessoires

Natuurlijk veilige ART-gekeurde fietssloten

Ontelbare modellen fietstassen

Fietszitjes

En honderden soorten overige fietsaccessoires; van fietscomputer tot een fijn fietsregenpak.


Kennismaken met fietsaccessoires

Maak kennis met de soms verbluffend innovatieve, soms ook verbluffend eenvoudige en doelgerichte accessoires die de rit op de fiets of e-bike nog veel leuker en/of praktischer maken! Voor een mooie prijs een mooie en/of makkelijke fietsaccessoire: hier op Fietsparadijs.com.