Fietsdragers voor 1, 2, 3 of 4 fietsen en/of e-bikes: waar op letten?

Wat is een goede fietsdrager of e-bike drager voor u? Gaat u als fietser of e-biker eropuit in het najaar en wilt u de (elektrische) fietsen met de auto vervoeren? Op deze pagina méér over fietsendragers.

Wellicht heeft uw fietsdrager het na de laatste ontspannende fietsvakantie het na zoveel jaren wel zo'n beetje begeven. Of misschien heeft u onderweg de vele auto's met een nog moderner draagsysteem voor fietsen gezien. En heeft u al plannen gemaakt om met het gezin of met zijn tweetjes er met de tweewielers - elektrisch of niet - er weer op uit te trekken? Zie dan de volgende aandachtspunten bij het kiezen en kopen van een nieuwe fietsdrager voor de auto.

Welke fietsdragers zijn het meest geschikt voor uw situatie? Dat ligt natuurlijk aan het budget, maar zeker ook aan de volgende aspecten.

- Natuurlijk: hoeveel fietsen of e-bikes moeten er mee?

- Wilt u een drager geschikt voor e-bike(s)?

- Wilt u een kantelbare fietsdrager (uiteraard gemiddeld wat duurder)?

- Wilt u een fietsdrager met oprijgoot (idem)?

- Wilt u een fietsdrager met verlichting?

- Wilt u een inklapbare e-bike drager / fietsendrager?

- Wilt u een fietsendrager met aanvullende accessoires?

1) Wat betreft het aantal fietsen: er zijn dragers die geschikt zijn voor één fiets, maar ook voor twee fietsen, naast fietsdragers voor 3 fietsen en fietsdragers voor 4 fietsen. Sommige zijn geschikt voor meerdere e-bikes. Bij sommige fietsdragers voor achter de auto past er bijvoorbeeld één gewone fiets op en één elektrische fiets met accu. Er zijn ook dragers van bijvoorbeeld de merken Twinny Load en XLC die tegelijkertijd twee of méér e-bikes kunnen vervoeren. Zie altijd de betreffende producttoelichting.

2) Wat betreft de kantelfunctie: een kantelbare fietsdrager is er met en zonder pedaal. Meestal is sprake van het laatste. Hoe dan ook kunt u bij elk van zo'n type drager deze naar voren kantelen met de fietsen er nog op. Dat maakt dat u makkelijk in de bagageruimte van de auto kunt.

Eropuit met een fietsdrager

3) Wat betreft de oprijgoot: hiermee rijdt u de fiets of e-bike eenvoudig op de drager. Géén tillen dus. Ook het erafhalen van de tweewieler(s) is hiermee ergonomisch gezien een goede keus. Sommige fietsendragers hebben al standaard een oprijgoot. Bij veel andere varianten kunt u er één apart bijbestellen. Er zijn diverse, universele oprijgoten die geschikt zijn voor de meeste soorten fietsdragers.

4) Wat betreft de verlichting (en reflectie): bij veel fietsendragers is dit inbegrepen. Sommige hebben gewone lampen, terwijl de meeste moderne uitvoeringen beschikken over ledverlichting. Een voordeel van het laatste is dat (bijvoorbeeld) de remlichten nét iets eerder reageren. Dan gaat het dus om aanvullende veiligheid. Daarnaast zijn deze lampen zoals bekend zuiniger. De meeste e-bike dragers voor achterop de auto hebben ook reflectie, achteruitrij-verlichting en een mistlicht.

5) Wat betreft wel of niet inklapbaar: er zijn meerdere invouwbare fietsendragers. Dit biedt meerwaarde bij het rijden zelf zonder fietsen (onder andere minder luchtweerstand) en natuurlijk bij het eventueel tijdelijk opbergen in de garage. Een drager die in en uit te klappen is, is er in meerdere varianten en van meerdere merken.

6) Wat betreft aanvullende accessoires: deze maken het vaak nog leuker, maar vooral nog makkelijker en praktischer. Neem bijvoorbeeld de houder voor de trekhaakstekker. Wanneer u deze niet gebruikt, blijft de stekker zo niet alleen mooi opgeborgen, maar ook droog en schadevrij. Een ander voorbeeld is een schroevenvrije houder waarin u de kentekenplaat snel en makkelijk kunt inklemmen.

> Fietsdrager en veiligheid
De moderne fietsdragers en e-bike dragers voldoen vanzelfsprekend minimaal aan alle wettelijke eisen wat betreft de veiligheid.

> Het monteren van de fietsdrager is overigens goed te doen. Ten overvloede, maar we stippen het zekerheidshalve toch even aan: een voorwaarde is wel dat de auto beschikt over een trekhaak. Het is daarbij ook verstandig om vóór aankoop de maximale kogeldruk te weten in combinatie met het gewicht van de drager. Dat staat bij de fietsdragers in deze webshop Fietsparadijs.com altijd bij de productbeschrijving vermeld.

 

E-bike drager uitleg


> Ook kunt u dit artikel lezen, waarin onder meer uitleg staat over de veilige borging van fietsendragers:  Tips, info en advies over fietsendragers.
Ook leest u hierin over fietsendragers die op slot te zetten zijn. Meestal gebeurt dit met een frameklem. Aanvullend daarop kunt ook bijvoorbeeld een kabelslot of eventueel een kettingslot gebruiken. U vindt in het artikel eveneens informatie over hoe de fiets goed vast komt te zitten op de drager, zoals met een slider voor het wiel en met stevige wielriemen.

Lees meer
Filter uw producten


Pagina 1 van 1