200.000 extra fietsers!

200.000 extra fietsers!

“Een geheim wapen”. Zo noemt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat de fiets. “De fiets is Nederlands geheime wapen tegen drukte op de weg.”

Daarom wil Van Veldhoven samen met provincies, vervoersregio’s en gemeenten op korte termijn investeren in twee voor fietsers belangrijke zaken: extra snelle fietsroutes en meer plekken om je fiets te kunnen parkeren.


Nederland fietsland

De staatssecretaris schreef dit donderdag 22 november 2018 aan de Tweede Kamer. In juni al maakte zij bekend 100 miljoen euro uit te trekken voor regionale fietsprojecten. Daar komt nu liefst 345 miljoen euro bij. Samen met de provincies en gemeenten wil zij nog deze kabinetsperiode 200.000 extra mensen op de fiets of elektrische fiets. Naar het werk, om precies te zijn. “De fiets is snel, schoon en gezond. Nederland staat met recht bekend als fietsland bij uitstek. Daar zetten we nu nog een paar tandjes bij.”


Fietspaden breder en sneller

Sinds 2006 is er al bijna 500 kilometer aan aantrekkelijke fietsroutes bijgekomen, laat Henk Brink weten. Hij is Gedeputeerde en ambassadeur van de snelfietsroutes. “Daar komt de komende jaren nog minstens 600 kilometer bij, met een ambitie voor nog eens 400 kilometer na 2021. Ook maken we bestaande fietsroutes aantrekkelijker, breder en sneller.” Alles is erop gericht mensen makkelijker voor de fiets te laten kiezen in plaats van (alleen) voor de auto, voor de dagelijkse ritten naar het werk. “Zo investeren we óók in verduurzaming van het woon-werk verkeer en in de bereikbaarheid van stedelijke regio’s in de toekomst.”


15 doortraproutes: snelfietsroutes

Er komen vijftien gloednieuwe dan wel gemoderniseerde fietsroutes voor snel fietsverkeer. Bij de grote afstanden kunnen fietsers hier op termijn soepel bij kruisingen, stoplichten of andere obstakels doortrappen. Deze snelfietsroutes zijn meestal ook breder en sneller dan de normale fietspaden. Deze paden zijn straks te vinden op onder meer de trajecten Breda – Tilburg, Amersfoort – Utrecht en Assen – Groningen.


25.000 extra plekken om je fiets te stallen

Je fiets af willen stappen aan het eind van de rit maar deze fiets of e-bike vervolgens niet kwijt kunnen? Of pas na een eindeloze zoektocht, waarbij je ook nog eens de kans loop om de trein te missen? Dat stimuleert mensen niet erg om te gaan fietsen. Daarom komen er vier hagelnieuwe fietsstallingen op deze grote stations: Amsterdam Centraal (IJ-zijde, 4000 plekken), station Amsterdam Bijlmer Arena (1850), station Heerlen (1000) en station Rotterdam Alexander (eveneens 1000 plekken). Verder staan er uitbreidingen op het programma van 53 bestaande stallingen. In totaal ontstaan hiermee ongeveer 25.000 extra parkeerplekken voor de fiets.


Nationale Fietsagenda 2.0

Bovendien wordt de combinatie van fietsen en gebruikmaken van OV, aantrekkelijker. Wederom goed nieuws voor de forens dus. Ook hierin hebben nieuwe fietsparkeerplaatsen een rol. Daarnaast wil Van Veldhoven in het voorjaar van 2019 beginnen met de zogeheten Nationale Fietsagenda 2.0. Hierin worden alle bestaande en nieuwe afspraken rondom het stimuleren van fietsen naar je werk, gecombineerd. Met als doel: 20 procent méér fietskilometers en de genoemde 200.000 méér werknemers extra op de fiets.


Wist je dat…

… Ruim een kwart van alle verplaatsingen van Nederlanders gebeuren met de fiets? En dat we (over 2016 gemeten) met z'n allen 15,5 miljard fietskilometers hebben afgelegd? In Nederland is meer dan de helft van de autoritten korter dan 7,5 kilometer en van alle werknemers woont meer dan de helft binnen 15 kilometer van het werk. Juist deze mensen wil staatssecretaris Stientje van Veldhoven, samen met de provincies, regio’s en gemeenten, de fiets op zien te krijgen.

 


Tip voor fietstas voor naar school of werk

Motiveert dit nieuws u om óók eens (vaker) met de fiets naar het werk of naar universiteit of school te gaan? Een fietstas die speciaal gericht is voor het meenemen van laptop-, kantoor- en andere zakelijke spullen kan dan goed van pas komen. Enkele goede voorbeelden hiervan vind je hier. Zie ook alle andere fietsaccessoires die de fietsrit van huis naar bedrijf verder veraangenamen. Zoals een goed fietsslot, een goed fietskrat en een houder voor bijvoorbeeld je smartphone van het daarin gespecialiseerde merk KLICKfix.