Dag van de Fietshelm – daarom!

  • Geplaatst op
Dag van de Fietshelm – daarom!

Het dragen van een fietshelm is van groot belang – niet zelden levensbelang.

Het dragen van een fietshelm is van groot belang – niet zelden levensbelang. De Landelijke Dag van de Fietshelm vraagt er daarom zoveel mogelijk aandacht voor. De dag is een initiatief van de Artsen voor Veilig Fietsen, het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting. Recent was de tweede editie ervan.


De tweede Landelijke Dag van de Fietshelm, op woensdag 19 april 2023, was er andermaal om het dragen van een fietshelm te stimuleren en in feite te normaliseren. Want, zo maken de initiatiefnemers duidelijk op onder meer de website van het MLC: het kan veel onnodig (hersen)letsel verkleinen, met wel 60 procent. En daarmee dus heel veel leed voorkomen.


Fietshelm redt levens
Om het nog sterker en concreter uit te drukken: een fietshelm redt levens. En dat is natuurlijk niet zomaar iets. Op de site van het MLC lezen we de uitleg dat een fietsend kind bij een ongeluk – eenzijdig of na geschept te zijn – bijna altijd op zijn hoofd landt. Elk jaar weer overlijden hierdoor enkele tientallen leerlingen die op de fiets op weg waren van of naar school.


Het dragen van een fietshelm houdt fietsen ook écht gezond

Het is óók voor het Medisch Centrum Leeuwarden en Provincie Fryslân alle reden om een actieve rol te hebben bij de Landelijke Dag van de Fietshelm. Zo verzorgde namens het MCL traumachirurg Jeroen Poos een gastles voor de nog jonge schooljeugd. Niet voor niets die doelgroep, want zij kunnen het dragen van een fietshelm al van jongs af aan doodnormaal gaan vinden. En dat kan, zoals gezegd, veel trauma, leed en zelfs vroeg beëindigde levens voorkomen. “Zodat fietsen ook écht gezond blijft”, vatte Poos het kernachtig samen.

In Denemarken draagt al ongeveer de helft van de fietsers een helm

Nederland is, naast Denemarken, het land met de grootste fietsdichtheid van Europa. In ons land komen jaarlijks zo'n 67.000 patiënten na fietsongevallen terecht bij de Spoedeisende Hulp, onder wie 26.000 kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Oorzaken kunnen zijn: tegen een stoep aanrijden, spelen of naïef kinderstuntwerk. Daarnaast neemt (ook) in Nederland het aantal ongevallen met e-bikes, en bijgevolg veel hersenletsel, met grote getallen toe.

In Denemarken draagt al ongeveer de helft van de fietsers een helm. De Deense overheid stimuleert dit ook actief. In Nederland lopen we wat dat betreft ver achter. Waar we tegenaan hikken: je staat voor joker (?) en je haar raakt in de war (?). En waar laat je de helm als je van de fiets af bent? Die nadelen wegen echter niet op tegen de ernst van een situatie die na een valpartij kan ontstaan, voor de persoon in kwestie en alle nauw betrokkenen. Bovendien laat een land als Denemarken zien dat de ‘problemen’ van het dragen van een helm, al gauw, zo goed als geheel naar de achtergrond zullen verdwijnen.

Een fietshelm dragen? Dit zijn de risicogroepen

In het artikel geeft Poos ook aan dat kinderen tot 12 jaar, ouderen en e-bikers de grootste risicogroepen vormen. Zo is het hoofd van kinderen relatief groot ten opzichte van de rest van hun lichaam. Dat vergroot de kans dat zij op hun hoofd vallen. Hun hersenen zijn bovendien nog volop in ontwikkeling. Ook zijn fietsende kinderen een groter risico in het verkeer. Datzelfde geldt voor ouderen en zeker voor de oudere, snel fietsende e-bikers.

Kortom, een fietshelm dragen is zo gek nog niet.

Dat vertellen we graag. Enerzijds omdat je in onze webshop fietshelmen en kinderfietshelmen kunt kopen en we die natuurlijk ook graag verkopen. Anderzijds, en dat kan ook haast niet anders, om de duidelijke, in dit artikel genoemde redenen.


“De helm is een life saver en kan voorkomen dat je zwaar hersenletsel krijgt”