Had ik maar... mijn fietshelm op...

  • Geplaatst op
Had ik maar... mijn fietshelm op...

De Dag van de Fietshelm is er niet zomaar. Op woensdag 10 april 2024 is er de derde editie. Dit om blijvend het grote belang te benadrukken van het dragen van een fietshelm, door jong en oud.

Hersenletsel en levenslange invaliditeit of andere klachten. In een split second kun je het ‘voor elkaar’ hebben, als je zonder hoofdbescherming op de fiets of e-bike ten val komt. Decennia lang een beduidend slechtere kwaliteit van leven, terwijl dat EENVOUDIG voorkomen had kunnen worden...

Want het dragen van een fietshelm vermindert het risico op hersenletsel aanzienlijk. Sterker nog, het kan zelfs voorkomen dat iemand overlijdt als gevolg van een fietsongeluk. Daarom pleiten veel landelijke instanties voor het dragen van een helm, op de fiets en elektrische fiets.

Breed gedragen initiatief
Onderdeel van de promotie voor het dragen van een goede fietshelm, is de Landelijke Dag van de Fietshelm. Deze nu al traditionele dag is georganiseerd door de Hersenstichting, Artsen voor Veilig Fietsen, HersenStrijd, VeiligheidNL, Interpolis, ANWB, Veilig Verkeer Nederland, Provincie Fryslân, BOVAG, RAI Vereniging en Verbond van Verzekeraars.



Cijfers die (helaas) indruk maken

Op woensdag 10 april is de Landelijke Dag van de Fietshelm prominent in het gehele land zichtbaar, in de media en op straat, in de vorm van vele initiatieven.

Keiharde feiten en cijfers
De feiten en cijfers spreken keihard voor zich. Zo is het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel in het decennium 2013-2022 met maar liefst 40 procent gestegen. In de periode 2014-2023 is het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel nog altijd fors toegenomen; met 27 procent. Een ander tekenend en hard getal is dat er in 2023 in Nederland niet minder dan 76.400 fietsers op de Spoedeisende Hulp belandden. Nog een cijfer dat indruk maakt: ter wereld overlijden er in het verkeer alléén in Nederland méér mensen op de fiets dan in de auto.

Grote sociale impact
Het gaat bovendien niet alleen om zichtbare gevolgen en zichtbaar letsel, geeft Koko Beers aan, neurobioloog bij de Hersenstichting. “Zo kan men nog jaren- of zelfs een leven lang last hebben van overprikkeling, geheugenproblemen, concentratiestoornissen en vermoeidheid.” In dat opzicht is er dus ook nog eens een grote, en onderschatte, nadelige sociale impact.

Urgentie van het dragen van een fietshelm “groter dan ooit”
Marcel Aries, neuroloog-intensivist aan Maastricht UMC+, schat de urgentie voor het dragen van een fietshelm groter in dan ooit. “We hebben bijna dagelijks te maken met patiënten met hersenletsel door fietsongelukken. We zien de gevolgen van het niet dragen van een fietshelm veelvuldig terug op de scans van het hoofd (breuken, bloedingen en ernstige kneuzingen).”

Fietshelm dragen: kans op hoofdletsel 62 procent (!) kleiner

En dat alles terwijl wetenschappelijk is bewezen dat er wel degelijk, en heel eenvoudig, veel preventief tegen te doen is: simpelweg door het dragen van een fietshelm. Cijfers tonen aan dat een helm voor de fiets of e-bike de kans op hersenletsel verlaagt met één derde (36 procent). Bij het dragen van een fietshelm vermindert de kans op hoofdletsel zelfs met 62 procent!

Onbetaalbaar
Kortom, het dragen van een fietshelm heeft in veel gevallen tot zelfs levenslang een onbetaalbaar positief gevolg. En als het eenmaal normaal is om op de fiets en e-bike een helm te dragen, zal bovendien haast niemand zich meer kunnen voorstellen dat fietsers zich er ‘vroeger’ nog voor schaamden. Zeker niet in de wetenschap dat een fietshelm véél bijdraagt aan het enorm verkleinen van de kans op serieus, vaak levenslang hoofd- en zelfs hersenletsel.